SPREČAVA ŽGARAVICU, REGULIRA PROBAVU, DOBAR JE IZVOR ŽELJEZA: Doznajte sve tajne začina u koji se stoljećima kunu na Dalekom istoku

Koristi se u indijskoj kuhinji kao začin, koji daje specifičan okus salatama, zakuskama, čatnijima i drugim indijskim jelima.

  • Zdravlje

  • 06. Maj 2021  06. Maj 2021

  • 0

Crna sol, također poznata kao Kala Namak i Sanchal, posebna je vrsta indijske vulkanske kamene soli.

Crna sol ustvari nije crna. Ona ima ljubičastu boju i karakterističan miris sumpora, koji je vrlo sličan mirisu kuhanih jaja.

Crna sol se dobiva iz vulkanskih područja Pakistana i Indije.

Koristi se u indijskoj kuhinji kao začin, koji daje specifičan okus salatama, zakuskama, čatnijima i drugim indijskim jelima.

Ovaj začin je, također, vrlo popularan u zapadnom svijetu, posebno kod vegana i vegetarijanaca.

Često se koristi u jelima koja oponašaju okus i miris jaja, naprimjer, dodaje se u tofu ili panir, koji se zatim koriste u jelima umjesto jaja.

Prema indijskoj medicinskoj nauci ajurvedi, crna sol je vrlo zdrava namirnica.
 

Ajurveda smatra da crna sol...

  • dobar je izvor željeza
  • poboljšava probavu
  • pomaže protiv nadutosti i zatvora
  • sprečava žgaravicu
  • poboljšava vid
  • pomlađuje organizam

Prema ajurvedskim ljekarima, morska i naročito kamena sol su najbolje za zdravlje.

Za razliku od obične soli, one ne povećavaju sadržaj natrija u krvi i zbog toga se posebno preporučuju pacijentima s visokim pritiskom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...