ZLATKO MILETIĆ ZA BHRT: Hrvatska i Srbija imaju teritorijalne pretenzije, PROTIV BiH SE VODI SPECIJALNI RAT, a pojedinci jači od države nas vraćaju u devedesete

"Iako zvaničnici Srbije i Hrvatske tvrde da to nije tako, specijalni rat nikad nije prestao", ističe delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i stručnjak iz oblasti sigurnosti, te dodaje da bi se prije "preslagivanja" opozicije na političkoj sceni u BiH trebalo pozabaviti pandemijom, vakcinama i pomoći privredi...

  • Mini market

  • 06. Maj 2021  06. Maj 2021

  • 5

- Nema odgovora zašto do sada nije potpisan sporazum o granici Srbije s Bosnom i Hercegovinom i Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom. Jednostavan je razlog. Zato što i dan-danas ove zemlje imaju teritorijalne pretenzije prema Bosni i Hercegovini - kazao je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i stručnjak iz oblasti sigurnosti Zlatko Miletić.

On smatra da su te pretenzije prema teritoriji BiH dio specijalnog rata koji nikad nije prestao iako, kako kaže, zvaničnici Srbije i Hrvatske tvrde da to nije tako.

- Ako ti već pokazuješ ili izražavaš volju i poštuješ integritet, a to su bili dužni po Dejtonskom mirovnom sporazumu, znači tvoja je obaveza da se taj sporazum o granici potpiše što prije. Da to urade, ja bih o svemu tome imao drugačije mišljenje - naveo je Miletić.

Pojašnjavajući ranije datu izjavu u kojoj je rekao da u Bosni i Hercegovini postoje pojedinci koji su jači od države, kazao je da su to vođe nacionalnih partija koje drže zemlju u stanju nestabilnosti.

- Kada se udruže, oni su jači od institucija, što se vidi samo po sebi. Sramota je da smo 25 godina nakon dešavanja u Bosni i Hercegovini došli opet u situaciju da govorimo o razdruživanju, o eventualnom ratu, sukobima, incidentima i nekim drugim stvarima i, u biti, da nas vraćaju u period devedesetih godina - smatra Miletić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prema Miletićevim riječima, nije na pravi način objasnio svoje prisustvo na položajima oko Sarajeva tokom rata, smatra Miletić.

- Ako je on učestovao u tom režimu (režim Slobodana Miloševića, op. a.), pa mogao je makar reći: "Ja se u to vrijeme nisam trebao naći na tom mjestu, to je bilo pogrešno." Da ne govorim što će njih trojica-četvorica tu. Dakle, on, Šešelj, Nikolić, da ne nabrajam sve ko je tu bio. Oni su državljani Republike Srbije. Šta će oni u tom momentu u Bosni i Hercegovini? Pa, šta bi on rekao za mene da sam ja bio na Kelemegdanu i gledao dolje neke ljude koje neko ubija, a nemojmo zaboraviti 1.601 dijete je poginulo u gradu Sarajevu, 11.000 ljudi! Pa, nisi ti bio u mirovnoj misiji ovdje kao evropski posmatrač. Suština je da to što si radio, da shvatiš da to nije bilo uredu - istaknuo je Miletić za BHRT

Što se tiče "preslagivanja" opozicije na političkoj sceni u BiH, u oba entiteta to je, kaže, poželjan, ali preuranjen proces, jer smatra da bi se prije toga trebalo pozabaviti pandemijom, vakcinama i pomoći privredi.

- Naravno, mene raduje činjenica da opozicione stranke iz FBiH i RS-a pokazuju intenciju da se to u budućnosti može desiti i to je dobra stvar. Ali, te razgovore mislim da treba otvoriti na potpuno drugačiji način. Treba postaviti stvari koje su u tom dijalogu neupitne. Jedna ili dvije stvari od kojih trebaju krenuti su: Neupitna je Bosna i Hercegovina. Neupitna je Republika Srpska kao entitet. Ako se dogovore samo o te dvije stvari, onda pitanje ekonomije, politike, Ustava, pitanje Izbornog zakona i sve ostalo će biti mnogo lakše. To je moje osobno razumijevanje - kaže Miletić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...