OTKLONITI DISKRIMINACIJU IZ USTAVA I IZBORNOG ZAKONA BiH: Željko Komšić razgovarao s ambasadorom Velike Britanije…

Sagovornici su saglasni kako se radi o veoma složenom zadatku, ali koji je moguće realizirati ako se postigne odgovarajući politički dogovor.

  • Vijesti

  • 06. Maj 2021  06. Maj 2021

  • 7

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je Matthewa Fielda, ambasadora Velike Britanije, u radnu posjetu.

Između ostalog, bilo je govora o aktivnostima na ograničenoj reformi Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine radi implementacije pet presuda Europskog suda za ljudska prava u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji i radi otklanjanja postojeće diskriminacije iz Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su saglasni kako se radi o veoma složenom zadatku, ali koji je moguće realizirati ako se postigne odgovarajući politički dogovor, piše N1.

Komšić je istaknuo kako je važan i segment zaštite integriteta izbornog procesa kroz potpunu dekriminalizaciju izbora na način da se uvaže sve preporuke ODIHR-a u smislu uvođenja naprednih tehnologija u kontrolu izbora i izbornih rezultata kako bi se smanjila mogućnost da se vrše izborne krađe i manipulacije izborima.

Zajednički je ocijenjeno da Bosna i Hercegovina treba ići naprijed prema europskim standardima u svim oblastima, uključujući i izborne procedure, a da se ne treba dozvoliti da se u reformskim procesima krene unatrag u bilo kojem smislu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...