KO PRIZNA, POLA MU SE...: "BH-Gas" je kriv za probleme u isporuci plina i već je platio fakturu

Iz "Energoinvesta" su jučer naveli kako je neplaćanje svjestan čin "BH-Gasa".

  • Ekonomija

  • 06. Maj 2021  06. Maj 2021

  • 0

Kako saznaju Vijesti.ba, "BH-Gas" je, po naredbi Vlade FBiH, izvršio uplatu po fakturi "Energoinvesta" za isporučeni prirodni gas i PDV.

Nakon ove uplate, privredno društvo "Energoinvest" izvršit će uplatu "Gazpromu" i UIO-u BiH tokom dana.

Ovom uplatom "BH-Gas" je i definitivno priznao da je ova kompanija glavni krivac što je dovela Federaciju BiH do toga da je Rusija bila spremna obustaviti isporuku plina ako se novac ne uplati do petka.

Podsjetimo, "BH-Gas" je odbijao da izvrši plaćanje računa "Energoinvestu" već više mjeseci, bez ikakvog zakonskog osnova i opravdanja.

Iz "Energoinvesta" su jučer naveli kako je neplaćanje svjestan čin "BH-Gasa" kojim nastoji zadržati pozicije aspolutne kontrole i moći u poslovima s gasom u FBiH, a koje mu, u skladu sa postojećom zakonskom regulativom, odavno ne pripadaju.

"Neplaćanjem gasa 'Energoinvestu' kao snabdjevaču i uvozniku gasa nastoji se iznuditi zadržavanje statusa quo i dovesti Vladu FBiH u situaciju da odstupi od vlastitih zaključaka br. 599/21 od 8. aprila 2021., kojim je afirmisana obaveza primjene Uredbe, a po kojoj je 'BH-Gas' samo operator transportnog sistema Federacije BiH", naveli su iz "Energoinvesta".

Nedavno je bh. javnost šokirala informacija da je "BH-Gas" izvršio avansne uplate za transport plina kroz Mađarsku iako su znali da tom rutom neće biti isporuke. Mađarima je uplaćeno milion dolara, a u istu svrhu srbijanskom transporteru 600.000 dolara.

Zašto se i za čije interese "BH-Gas" borio za skuplju rutu preko Mađarske, tek treba odgovoriti.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...