IDEJA ZA 24. IFTAR, A MOŽE I ZA VEČERU: Pileća tarhana, ćufte i...

...zaliveni kolač od maka.

  • Gastro

  • 06. Maj 2021  06. Maj 2021

  • 0

Predjelo: Pileća tarhana

Dvoja pileća leđa oprati i obariti (ko voli više mesa, može uzeti batak). Prvu vodu prosuti, u šerpi upržiti malo luka, zaliti vodom, dodati izrendane mrkve i piletinu i kuhati oko pola sata.

Piletinu polako izvaditi i odvojiti meso od kostiju i vratiti u supu.

Staviti začine, 3-4 kašike tarhane i peršuna i kuhati dok tarhana ne bude skuhana.

Glavno jelo: Ćufte

500 g mljevene junetine
1 glavica luka
2 čehna bijelog luka
1 jaje
3 kašike prezle
so, vegeta, biber, mljevene paprike
2-3 kašike ajvara
malo putera i brašna

U mljeveno meso dodati sitno isjeckani luk, bijeli luk, jaje, prezlu i začine, dobro izmiješati i oblikovati ćufte. Ostaviti u frižideru da odstoje 1 sat. U vreloj tavi na ulju ispržiti da porumeni sa svih strana.

Izvaditi i staviti u tavu 2 kašike i 3 kašike brašna, upržiti, kada brašno počne da rumeni, staviti ajvara, kratko izmiješati, zaliti vodom da se dobije gušći umak, vartiti ćufte unutra, po potrebi dodati još vode i kuhati oko 20 minuta.

Pred kraj kuhanja dodati malo peršuna i mažurana. Servirati s rižom ili krompir pireom.

Desert: Zaliveni kolač od maka

za agdu:
1 čaša (oko 200 g) vode
1 čaša šećera
malo limunovog soka

za kolač:

4 jaja
150 g šećera
200 g griza
180 g maka
1 čaša ulja
1 vanilin šećer

za kremu:

250 g mladog sira
50 g šećera u prahu
1 šlagfiks
300 ml vrhnja za šlag

Prvo treba skuhati agdu, jer će se vreo kolač zaliti hladnom agdom. Jaja umutiti, dodati ulje, griz i mak, sve dobro promiješati i izliti u kalup. Peći na 170 stepeni oko 40 minuta. Kad je pečen, izbosti ga čačkalicom i zaliti agdom.

Ostaviti da se dobro ohladi.

Za kremu mladi sir dobro umutiti sa šećerom, dodati par kapi limunovog soka, šlag sa šlagfiksom čvrsto umutiti, pomiješati sa sirom i premazati po hladnom kolaču.

(Preporod.com) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...