SADRŽI ČETIRI STRATEŠKA CILJA: Vlada prihvatila i uputila Parlamentu na razmatranje i usvajanje sedmogodišnju Strategiju zapošljavanja u Federaciji BiH

Vlada Federacije BiH usvojila je informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o odobrenim transferima za poljoprivredu, utvrđenim budžetom FBiH za 2020.

  • Ekonomija

  • 06. Maj 2021  06. Maj 2021

  • 1

Ukupna vrijednost programa je iznosila 87.000.000 KM, od čega je realizirano 83.547.847,09 KM, odnosno 96,03 posto.

Od toga je ukupno realizirano 10.533.099,95 KM poticaja biljnoj i 55.241.822,95 KM animalnoj proizvodnji, 11.529.488,92 KM za ruralni razvoj, 5.955.637,40 KM za ostale vrste novčanih podrški, 287.797,87 KM za sudske presude i žalbene postupke.

Odobreno je 28.055 zahtjeva za podrške, od čega 3.312 zahtjeva za biljnu i 23.715 za animalnu proizvodnju, 796 za model ruralnog razvoja, 197 za ostale podrške i 35 u ponovljenim postupcima po žalbama i sudskim presudama.

To federalno ministarstvo provelo je prošlogodišnji program poticaja u saradnji s nadležnim kantonalnim ministarstvima i poljoprivrednim inspekcijama, federalnim poljoprivrednim zavodima u Sarajevu i Mostaru, Federalnom upravom za inspekcijske poslove i Federalnim ministarstvom finansija, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlada FBiH podržala memorandum s turskom kompanijom o autoputu Sarajevo - Beograd

Nakon uvida u Nacrt memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i kompanije "Tušjapi" iz Republike Turske, koji joj je 7. aprila 2021. uputilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, Vlada FBiH nije imala primjedbi, prijedloga i sugestija te je dala pozitivno mišljenje na taj tekst.

Dokument se odnosi na uspostavljanje i razvoj saradnje u oblasti putne infrastrukture između Bosne i Hercegovine i Republike Turske na osnovu Memoranduma o razumijevanju između dviju država, potpisanog u Ankari 2. maja 2019., o saradnji u infrastrukturnim projektima, te Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima.

Tim aktima je poseban značaj dat realizaciji projekta izgradnje autoputa/brze saobraćajnice Sarajevo - Beograd - Sarajevo, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlada FBiH prihvatila pregled poreznih prihoda i doprinosa za prva tri mjeseca 2021.

Federalna vlada prihvatila je danas pregled naplate poreznih prihoda i doprinosa na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine za mart i za prva tri mjeseca 2021. godine.

U martu je ukupan nivo mjesečnog ostvarenja prihoda po osnovu indirektnih i direktnih poreza te socijalnih doprinosa u Federaciji BiH iznosio 645,8 miliona KM.

To je za oko 16 miliona KM više u usporedbi s istim mjesecom 2020. godine, kada su, zbog preventivnih epidemioloških mjera, u drugoj polovini mjeseca već djelomično bila narušena privredna kretanja.

U cijelom prvom kvartalu 2021. godine ukupni prihodi iznosili su 1.812,2 miliona KM i za 3,7 posto su bili manji u odnosu na isti period protekle godine.

Ipak, prihodi zabilježeni u martu 2021. godine su, u odnosu na mart 2019. godine, ponovo uspostavili trend rasta i veći su za 3,8 posto ili za 23,7 miliona KM.

Vlada FBiH je danas prihvatila i konsolidirani pregled ostvarenja javnih prihoda u Federaciji BiH za 2020. godinu, kojim su obuhvaćeni budžet FBiH, budžeti kantona, vanbudžetski fondovi, javni prihodi upravitelja za ceste i autocesta te ostalih korisnika javnih sredstava u FBiH koji su izvan trezorskog sistema.

Ukupan nivo naplaćenih javnih prihoda u Federaciji BiH u 2020. godini iznosi nešto više od 8.803 miliona KM i manji je za 6,4 posto u odnosu na ostvarenje iz 2019. godine, saopćio je Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Vlada FBiH podržala kreditni zahtjev za dionicu autoceste Nemila - Vranduk

Vlada FBiH se upoznala s informacijom o kreditnom zahtjevu JP "Autoceste Federacije BiH" d.o.o. Mostar radi finansiranja izgradnje autoceste na Koridoru 5C, dionica Nemila - Vranduk, te je podržala inicijativu da za ovu dionicu kreditna sredstva od 21 milion eura budu osigurana kod Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAED).

Federalno ministarstvo finansija, Federalno ministarstvo prometa i komunikacije i "Autoceste FBiH" zaduženi su da u tim za pregovore imenuju ovlaštene predstavnike, a konačna odluka o zaduženju, po kojem će krajnji dužnik biti "Autoceste FBiH", bit će donesena po okončanju pregovora s KFAED-om.

Federalno ministarstvo finansija podnijet će Vladi informaciju o pregovorima i tekst usaglašenog Ugovora između BiH i KFAED-a, a današnje zaključke dostaviti Ministarstvu finansija trezora BiH radi provođenja daljnje procedure u vezi s kreditnim zaduženjem - saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Utvrđen koeficijent za egzistencijalnu naknadu demobilisanim borcima

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je danas koeficijent 1,0 (jedan) za obračun i isplatu mjesečne novčane egzistencijalne naknade demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica za drugi kvartal (april - juni) 2021. godine u okviru transfera pojedincima za provedbu Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica novčana - egzistencijalna naknada, utvrđenog ovogodišnjim budžetom FBiH.

Na osnovu tog koeficijenta i iznosa utvrđenog u Zakonu o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica, bit će utvrđena visina mjesečne novčane egzistencijalne naknade demobilisanim braniocima i članovima njihovih porodica za taj period.

Za realizaciju takve odluke osigurana su budžetska sredstava za 2021. godinu u iznosu od 45.000.000 KM.

Izmjena Uredbe o nabavci automobila za ratne vojne invalide

Vlada FBiH izmijenila je Uredbu o osiguranju sredstava za nabavku putničkih automobila ratnim vojnim invalidima 100 posto prve grupe, a izmjena se odnosi na to da motori tih automobila moraju imati obim od minimalno 1.300 cm3.

Razlozi za izmjenu sadržani su u zahtjevu Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara FBiH od 5. aprila 2021. godine, koji se prvenstveno odnosi na osiguranje transparentnosti, jednak i nediskriminirajući tretman prema svim kandidatima/ponuđačima u provođenju postupka javne nabavke te kako bi što veći broj njih ispunio uvjete za učešće u postupku javne nabavke.

Samim tim bi i krajnji korisnici (ratni vojni invalidi 100 posto prve grupe) dobili što kvalitetniji putnički automobil. Također, cilj je i povećanje i osiguranja pravične i aktivne konkurencije na tržištu, čime bi se i smanjila mogućnost žalbenih postupaka, što se i dešavalo prethodnih godina.

Prihvaćena sedmogodišnja Strategija zapošljavanja u FBiH

Vlada FBiH prihvatila je i Parlamentu FBiH na razmatranje i konačno usvajanje uputila Strategiju zapošljavanja u Federaciji BiH za period od 2021. do 2027. godine, koja je rezultat rada Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Međunarodne organizacije rada te drugih nadležnih institucija.

Izrada Strategije je, inače, jedna od aktivnosti predviđenih ovogodišnjim Planom rada Vlade FBiH.

Dokument sadrži četiri strateška cilja i više ključnih ishoda kojima će se težiti radi promoviranja punog, produktivnog i slobodno izabranog zaposlenja.

Plan je povećati ličnu zapošljivost i unaprijediti usklađenost vještina sa zahtjevima tržišta rada, promovirati kapacitet preduzeća u privatnom sektoru za otvaranje formalnih radnih mjesta, osigurati uključivanje osoba u nepovoljnom položaju na tržište rada kroz efektivnije aktivne politike tržišta rada te osnažiti upravljanje tržištem rada i povećati kapacitete za provođenje politike.

Ostale odluke i zaključci

Vlada FBiH upoznala se s informacijom Zavoda za javno zdravstvo FBiH o provođenje postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima sa proizvođačima vakcina ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa (Covid-19) u periodu od 21. aprila do 5. maja.

Usvojen je izvještaj o izvršenju budžeta FBiH u periodu od 1. januara do 31. marta 2021. godine, u kojem su ukupno ostvareni prihodi od 967 miliona KM, što je 18 posto planiranog za ovu godinu, te 97 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Federalna vlada dala je Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje saglasnost za provođenje postupka prodaje objekta Doma penzionera "Nedžarići" u Sarajevu pribavljanjem ponuda u zatvorenoj koverti, po početnoj cijeni od 10.364.140 KM.

Usvojen je izvještaj o radu svog Antikorupcionog tima za 2020. godinu kojeg je Vlada FBiH zadužila da nastavi aktivnosti u skladu sa zadacima iz Rješenje o njegovom formiranju.

Kako je obrazloženo, uspostavljanje tzv. antikoruptivne mreže unutar federalnih javnih institucija je vrlo važna pretpostavka za nesmetano dvostrano komuniciranje Antikorupcionog tima s federalnim javnim institucijama, te efikasno i efektivno provođenje antikoruptivnih aktivnosti.

Danas je prihvaćena informacija o potrebi organizacionog unaprjeđenja procesa evropskih integracija na nivou Federacije BiH, te zadužen Ured za evropske integracije da Vladi, u najkraćem roku, dostavi prijedlog akta kojim će proces koordinacije biti dodatno uređen i organizaciono unaprijeđen.

Kadrovska rješenja

Vlada FBiH poništila je ranije raspisani, te donijela potrebne akte za raspisivanje novog javnog konkursa za izbor i nominovanje tri člana Nadzornog odbora privrednog društva Operator - Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo.

Doneseni su i akti za raspisivanje javnog oglasa za utvrđivanje prijedloga kandidata za članove Državne regulatorne komisije za električnu energiju iz Federacije BiH.

Skupštini Energoinvesta d.d. Sarajevo Vlada je dala prethodne saglasnosti za razrješenje dužnosti članova Nadzornog odbora ovog privrednog društva, uime državnog kapitała, zbog isteka perioda na koji su imenovani, te za imenovanje Asima Ibrahimagića, Dženana Imamovića, Zlatana Hadžića i Elnura Salihovića za vršioce tih dužnosti do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca.

Federalna vlada je Slobodana Vukoju imenovala za zamjenika direktora Porezne uprave Federacije BiH na period od četiri godine

Danas je imenovana Radna grupa za usklađivanje sistema procjene djece s teškoćama u razvoju s Međunarodnom klasifikacijom zdravlja, invaliditeta i funkcioniranja (MKF) i ujednačavanje pristupa na nivou svih deset kantona, uz izradu Smjernica, koju čine Vildana Doder, Elma Sokić Begović, Nadija Bandić, Đenana Gološ, Emina Vučković i Mirela Spahović.

Za članove Međuentitetskog tijela za okoliš su, uime FBiH i na period od četiri godine, imenovani Mehmed Cero, Andrea Bevanda - Hrvo, Zijada Redžić i Sanja Bosiljčić Pandur.

Vlada je dala prethodne saglasnosti Skupštini BH-Gasa d.o.o. Sarajevo za razrješenje dužnosti članova Nadzornog odbora zbog isteka perioda na koji su imenovani, kao i za imenovanje Armina Zulkića, Amre Salihović, Ferida Buče, Edina Dilberovića i Asmira Mujanovića za vršioce tih dužnosti do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca.

Ljubiša Đapan, Alija Aljović, Asim Pandžić, Goran Miraščić, Zlatko Hurtić, te po jedan predstavnik Razvojne banke FBiH i Porezne uprave FBiH imenovani su za članove Radne grupe za analizu mjera koje je Vlada FBiH poduzela tokom trajanja pandemije koronavirusa, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

(Vijesti.ba/Fena)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...