SENZACIONALNO OTKRIĆE MIJENJA SVE: U podzemnom tunelu otkriveni misteriozni predmeti, sumnja se da pripadaju naprednoj drevnoj civilizaciji koja je iznenada nestala…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 07. Maj 2021  07. Maj 2021

  • 0

Naša današnja priča vodi vas u Južnu Ameriku, u drevni grad Teotihuacanu, u vrijeme senzacionalnog pronalaska.

Naime, u podzemnom tunelu hrama Pernate zmije, jedne od najvažnijih građevina pretkolumbijskog grada Teotihuacana, arheolozi su pronašli nešto uistinu zbunjujuće - stotinjak kugli jarkožute boje. Misteriozni predmeti imaju glinenu jezgru, dok im površinu čini jarozit, žuti materijal koji nastaje oksidacijom metalne rude pirita.

Čemu su služile, arheolozi mogu samo nagađati, a radna hipoteza je i da su bile upotrebljavane u ritualne svrhe.

Inače, ruševine Teotihuacana, uvrštene u svjetsku kulturnu baštinu, predstavljaju jedno od najvećih urbanih središta drevnog svijeta.

U Gradu piramida živjelo je više od 100.000 stanovnika, a napušten je iz nepoznatih razloga, stoljećima prije dolaska Azteka.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...