REZULTATI VELIKOG ISTRAŽIVANJA: Evo koliko je vakcina "Moderne" učinkovita kod djece od 12 do 17 godina

Dvije trećine od 3.235 učesnika ispitivanja u Sjedinjenim Državama primile su vakcinu, a trećina je dobila placebo.

  • Zdravlje

  • 07. Maj 2021  07. Maj 2021

  • 0

Američka farmaceutska kompanija "Moderna" objavila je u četvrtak da je njena vakcina protiv koronavirusa, prema rezultatima prvih kliničkih ispitivanja, učinkovita 96 posto kod djece u dobi od 12 do 17 godina, prenosi Hina.

Dvije trećine od 3.235 učesnika ispitivanja u Sjedinjenim Državama primile su vakcinu, a trećina je dobila placebo.

Studija je “pokazala djelotvornost vakcine protiv Covida-19 od 96 posto. Vakcina mRNA-1273 se općenito dobro podnosi, a dosad nije uočeno ništa ozbiljno što bi postavljalo pitanja oko sigurnosti vakcine”, saopšteno je iz kompanije.

U okviru ispitivanja otkriveno je12 slučajeva koronavirusa 14 dana nakon prve doze. Rezultati se temelje na praćenju ispitanika u prosjeku 35 dana nakon druge doze.

Farmaceutska kompanija rekla je da su nuspojave bile “blage ili umjerene težine”, najčešće bolovi na mjestu uboda. Nakon druge doze, nuspojave su uključivale “glavobolju, umor, bolove u mišićima i groznicu”, slično onima uočenima kod odraslih koji su primili vakcinu.

“Do danas nisu utvrđeni ozbiljni razlozi za zabrinutost u pogledu sigurnosti vakcine”, kaže se.

Vakcinacija tinejdžera sljedeći korak u suzbijanju pandemije

"Moderna" navodi da je trenutno u “razgovorima s regulatorima u pogledu potencijalnih izmjena i dopuna svojih regulatornih prijava” kako bi se odobrila vakcina za ovu dobnu grupu.

Vakcina je trenutno odobrena samo za osobe starije od 18 godina.

Kompanije "Pfizer" i "BioNTech" već su podnijele zahtjev za odobrenje vlastite vakcine za djecu od 12 do 15 godina u Sjedinjenim Državama i Evropi. U srijedu je Kanada postala prva država koja je odobrila "Pfizer/BioNTechovu" vakcinu za ovu dobnu grupu.

Vakcinisanje tinejdžera sljedeći je korak u kampanji za konačno zaustavljanje epidemije.

"Moderna" je u martu započela ispitivanja svoje vakcine na djeci u dobi od šest mjeseci do 11 godina.

"Pfizer" i "BioNTech" objavili su u utorak kako se nadaju da će u septembru u Sjedinjenim Državama podnijeti zahtjev za hitno odobrenje za svoju vakcinu za djecu u dobi od dvije do 11 godina.

Izvršni direktor "Pfizera" Albert Bourla rekao je da bi se kompanija mogla prijaviti za odobrenje vakcinisanja djece u dobi između šest mjeseci i dvije godine “u četvrtom tromjesečju”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...