REAKCIJA NiP-a NAKON POSLJEDNJIH DOGAĐAJA U KCUS-u: "Tražimo tematsku sjednicu Parlamenta FBiH..."

Opozicija je i ranije tražila održavanje jedne tematske sjednice na kojoj bi se Predstavnički dom Parlamenta FBiH informisao o stanju u KCUS-u, ali sjednica do danas nije održana.

  • Društvo

  • 07. Maj 2021  07. Maj 2021

  • 0

Šef Kluba Naroda i pravde i Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Goran Akšamija zatražio je od predsjedavajućeg ovog doma održavanje tematske sjednice o stanju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Opozicija je i ranije tražila održavanje jedne tematske sjednice na kojoj bi se Predstavnički dom Parlamenta FBiH informisao o stanju u KCUS-u, ali sjednica do danas nije održana.

Odmah po objavi informacije da KCUS napušta veći broj anesteziologa, Akšamija je u ime Kluba NiP-NB ponovo zatražio od predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsada Zaimovića (SDA) sazivanje tematske sjednice.

"Rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH nikada nije održalo već jednom zakazanu i stalno odgađanu tematsku sjednicu uz neobjašnjivu argumentaciju za njeno odlaganje uz svesrdnu pomoć Federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića, a što je u potpunosti jasno da je urađeno u cilju dogovornog prikrivanja stvarnog stanja u ovoj ustanovi i upitnosti dostatnosti pružanja zdravstvenih usluga. KCUS je od 2016. godine napustilo preko 160 iskusnih ljekara specijalista od kojih veliki broj sa akademskim zvanjima, kao i više stotina ostalih zdravstvenih kadrova svih profila, na šta nije reagirala Vlada FBiH kao osnivač ove ustanove, a na osnovu čega je trebala promptno reagirati radi zaustavljanja ovih nemilih dešavanja i dovođenja u upitnost liječenja pripadajućih pacijenata i normalnog funkcioniranja ove zdravstvene ustanove", navodi se u obrazloženju.

Iako je po Poslovniku održavanje ove sjednice tražio dovoljan broj poslanika, ona se nije realizirala duže od godinu.

"S obzirom na daljnje usložnjavanje situacije u KCUS-u, uzrokovano otkazima 13 anesteziologinja, tražimo hitno održavanje ove tematske sjednice, a u skladu s članom 96. i 98. Poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH", stoji na kraju zahtjeva za održavanje tematske sjednice pod naslovom "Stanje u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sa posebnim osvrtom na uslove liječenja pacijenata te odlazak velikog broja ljekara specijalista", navedeno je u inicijativi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...