NAJRADIKALNIJA BORBA PROTIV KORONE U SVIJETU: Ova država svoje granice strancima otvara tek za godinu dana

Imaju radikalan način borbe protiv koronavirusa: čim otkriju da je neko zaražen, čitavi gradovi stavljaju se u izolaciju.

  • Svijet

  • 07. Maj 2021  08. Maj 2021

  • 0

Granice Australije praktički su zatvorene više od godinu dana. Zemlja je reagirala na pandemiju zatvaranjem granica u martu 2020., uz samo nekoliko iznimki kojima se dozvoljava dolazak stranaca.

Takvom politikom pokazali su se iznimno uspješnim; zaraženih nema. Usprkos tome i činjenici da broj vakcinisanih u svijetu raste, Australija planira otvaranje tek sredinom 2022.

Ministar trgovine i turizma Dan Tehan izjavio je da potpuno otvaranje ne smatra realnim prije sredine ili čak druge polovine 2022. No kristalnu kuglu nema niko, da bi znao što će s koronom biti u svijetu polovinom 2022. Na eskalaciju pandemije u Indiji Australija je reagirala zatvaranjem granica čak i za vlastite državljane, što je izazvalo bijes mnogih i osudu udruženja za ljudska prava.

No s Novim Zelandom Australija ima zajednički "balon za putovanja": obje zemlje nemaju zaraženih, pa se na Novi Zeland više ne odnose restrikcije. Nakon godinu dana, odnedavno se između Novog Zelanda i Australije normalno putuje. Slično rješenje moglo bi se zamisliti i s drugim zemljama, rekao je australski ministar trgovine i turizma Dan Tehan u razgovoru za Sky News.

Australija ima radikalan način borbe protiv koronavirusa: čim otkriju da je neko zaražen, čitavi gradovi stavljaju se u izolaciju. Do danas su zabilježili 29.800 slučajeva zaraze koronavirusom i 910 smrti, piše Guardian.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...