IDEJA ZA 26. IFTAR, A MOŽE I ZA VEČERU: Minestrone, punjene paprike i izvrnuta pita od jabuka; Napravite ih po ovim receptima...

Punjene paprike kuhati na tihoj vatri oko dva sata i servirati s krompir pireom.

  • Gastro

  • 08. Maj 2021  08. Maj 2021

  • 0

Predjelo: Minestrone - italijanska hladna povrtna čorba

2 mlada luka
1 čehno bijelog luka
1/2 prase
1 tikvica
1 mrkva
1/4 paprike
200 gr krompira
2 kašike maslinovog ulja
300 ml pasiranog paradajza (iz flaše ili konzerve)
300 ml povrtne juhe (instant)
malo balsamico sirćeta
100 g sitnije tjestenine

Sve povrće očistiti i sjeći na zalogaje, mladi luk i bijeli luk sitnije. Na maslinovom ulju upržiti mladi i bijeli luk, dodati ostalo povrće i dinstati 2-4 minute.

Dodati paradajz sos, juhu i sirće, kašiku šećera i soli i kuhati je oko 10-15 minuta na blagoj vatri.

Tjesteninu skuhati odvojeno u slanoj vodi, ocijediti i pomiješati sa supom, ako je prerijetka, dodati malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, posuti sjeckanim bosiljkom.

Glavno jelo: Paprike punjene mesom

400 g mljevenog mesa

nekoliko paprika babura
1 glavica luka
80 g riže
1 mrkva
malo putera
malo paradajz sosa
so, vegeta, mljevena paprika

Paprike očistiti, odstraniti im peteljke i sjemena i lagano posoliti iznutra. Isjeckati luk, bijeli luk, mrkvu izrendati i rižu oprati, sve pomiješati sa mljevenim mesom, dodati začine i malo ulja i time napuniti paprike.

U šerpi upržiti brašno sa puterom, dodati malo pire paradajza i začine i zaliti vodom, pustiti da prokuha i staviti paprike.

Kuhati na tihoj vatri oko 2 sata. Servirati s krompir pireom.

Desert: Tarte tatin - izvrnuta pita od jabuka

Oko 100 g šećera, najbolje smeđeg
1 - 1 1/2 kg jabuka (što sočnije, to bolje, s dosta safta)
nekoliko kriški putera (oko 50 g)
100 g šećera
200 g putera (hladnog!!)
300 g brašna
1 žumance (može, a ne mora)

Prvo napravite tijesto i ostavite u frižider. Dno tepsije posuti šećerom da prekrije sve i poredati kriške putera po njemu. U zagrijanoj pećnici na 200 stepeni staviti dok se šećer ne počne topiti. Pažljivo, šećer može jako brzo zagoriti, paziti znači da počne rumeniti i odmah izvaditi. Dok se šećer topi brzo oguliti jabuke i isjeći na ne pretanke kriške. Jednu jabuku na 8 kriški je dovoljno. Čim izvadite šećer iz peći poredati po njemu jabuke. (Pazite, istopljeni šećer je užasno vreo!!!)

Vratiti tepsiju u peć i peći jabuke dok ne omeknu, u to vrijeme izvaljati tijestu u veličini tepsije i izbosti viljuškom po tijestu da se ne bi napuhalo, izvaditi tepsiju i oprezno staviti tijesto na jabuke, malo pritisnuti i vratiti u peć. Peći dok tijesto ne porumeni. Ostaviti u kalupu još barem 20 minuta, da jabuke upiju karamel i da se malo stegne, inače će sve iscuriti.

Staviti tanjir za serviranje na kolač i brzim pokretom okrenuti sve skupa da kolač ispadne na tanjir. Nemojte ostaviti kolač da se potpuno ohladi u kalupu, onda se teže vadi. Servirati sa porcijom šlaga ili kuglom sladoleda (najbolje na još topao kolač).

(Preporod.com) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...