Auto
STVAR JE UKUSA, A STRUKA KAŽE: Žiri od 100 ljudi tvrdi da je ovo najljepši automobil u 2024. godini (FOTO)
Prije 26 min0
Punjene paprike kuhati na tihoj vatri oko dva sata i servirati s krompir pireom.
Gastro
08. Maj 2021 08. Maj 2021
0
Predjelo: Minestrone - italijanska hladna povrtna čorba
2 mlada luka
1 čehno bijelog luka
1/2 prase
1 tikvica
1 mrkva
1/4 paprike
200 gr krompira
2 kašike maslinovog ulja
300 ml pasiranog paradajza (iz flaše ili konzerve)
300 ml povrtne juhe (instant)
malo balsamico sirćeta
100 g sitnije tjestenine
Sve povrće očistiti i sjeći na zalogaje, mladi luk i bijeli luk sitnije. Na maslinovom ulju upržiti mladi i bijeli luk, dodati ostalo povrće i dinstati 2-4 minute.
Dodati paradajz sos, juhu i sirće, kašiku šećera i soli i kuhati je oko 10-15 minuta na blagoj vatri.
Tjesteninu skuhati odvojeno u slanoj vodi, ocijediti i pomiješati sa supom, ako je prerijetka, dodati malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, posuti sjeckanim bosiljkom.
Glavno jelo: Paprike punjene mesom
400 g mljevenog mesa
nekoliko paprika babura
1 glavica luka
80 g riže
1 mrkva
malo putera
malo paradajz sosa
so, vegeta, mljevena paprika
Paprike očistiti, odstraniti im peteljke i sjemena i lagano posoliti iznutra. Isjeckati luk, bijeli luk, mrkvu izrendati i rižu oprati, sve pomiješati sa mljevenim mesom, dodati začine i malo ulja i time napuniti paprike.
U šerpi upržiti brašno sa puterom, dodati malo pire paradajza i začine i zaliti vodom, pustiti da prokuha i staviti paprike.
Kuhati na tihoj vatri oko 2 sata. Servirati s krompir pireom.
Desert: Tarte tatin - izvrnuta pita od jabuka
Oko 100 g šećera, najbolje smeđeg
1 - 1 1/2 kg jabuka (što sočnije, to bolje, s dosta safta)
nekoliko kriški putera (oko 50 g)
100 g šećera
200 g putera (hladnog!!)
300 g brašna
1 žumance (može, a ne mora)
Prvo napravite tijesto i ostavite u frižider. Dno tepsije posuti šećerom da prekrije sve i poredati kriške putera po njemu. U zagrijanoj pećnici na 200 stepeni staviti dok se šećer ne počne topiti. Pažljivo, šećer može jako brzo zagoriti, paziti znači da počne rumeniti i odmah izvaditi. Dok se šećer topi brzo oguliti jabuke i isjeći na ne pretanke kriške. Jednu jabuku na 8 kriški je dovoljno. Čim izvadite šećer iz peći poredati po njemu jabuke. (Pazite, istopljeni šećer je užasno vreo!!!)
Vratiti tepsiju u peć i peći jabuke dok ne omeknu, u to vrijeme izvaljati tijestu u veličini tepsije i izbosti viljuškom po tijestu da se ne bi napuhalo, izvaditi tepsiju i oprezno staviti tijesto na jabuke, malo pritisnuti i vratiti u peć. Peći dok tijesto ne porumeni. Ostaviti u kalupu još barem 20 minuta, da jabuke upiju karamel i da se malo stegne, inače će sve iscuriti.
Staviti tanjir za serviranje na kolač i brzim pokretom okrenuti sve skupa da kolač ispadne na tanjir. Nemojte ostaviti kolač da se potpuno ohladi u kalupu, onda se teže vadi. Servirati sa porcijom šlaga ili kuglom sladoleda (najbolje na još topao kolač).
(Preporod.com)
Auto
STVAR JE UKUSA, A STRUKA KAŽE: Žiri od 100 ljudi tvrdi da je ovo najljepši automobil u 2024. godini (FOTO)
Prije 26 min0
Sport
POVRATAK KANEA I DIERA KUĆI: Fudbaleri Tottenhama i Bayerna 10. augusta igraju prijateljsku utakmicu u Londonu
Prije 27 min0
Društvo
EFENDIJA LJEVAKOVIĆ U SVOJOJ HUTBI: "Propisana je obaveza institucionalno organiziranog izdvajanja i prikupljanja zekata u bejtul-mal"
Prije 35 min0
Vijesti
STRUČNJACI GA IZDVOJILI KAO PRIMJER NEEFIKASNOG PRAVOSUĐA: Ponovno formiran disciplinski predmet zbog odugovlačenja početka suđenja Delimustafiću i ostalima
Prije 58 min0
Gastro
DESERT ZA ČISTU PETICU: Na brzinu napravite „dobru“ pitu, poslasticu za sve generacije (VIDEO)
27. Mar. 20240
Gastro
OD ČORBE DO DESERTA: Donosimo prijedlog cijelog menija za večerašnji iftar
28. Mar. 20240
Gastro
PURA S UMAKOM OD PAVLAKE I JAJA: Odlična je za vašu dijetu i želudac, a ukusna večera teško da može biti jeftinija
27. Mar. 20240
Gastro
ZAPAMTITE, TREBAĆE VAM: Recept za umak od luka koji se pravi od samo tri sastojka, odlično ide uz meso s roštilja, a ukusan je i uz...
Prije 18h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.