Politika
UHVAĆEN U LAŽI: Konaković tvrdi da se 2016. nije znalo ko je Edin Gačanin, SIPA ga demantuje
Prije 14 min0
Quiche je francuska pita koja se u osnovi sastoji od prhkog tjesta, punjeno povrćem i smjesom jaja i mlijeka, može se jesti i topla i hladna što je činim idealnim jelom za goste.
Gastro
09. Maj 2021 09. Maj 2021
0
Predjelo: Mini - Quiche
Quiche je francuska pita koja se u osnovi sastoji od prhkog tjesta, punjeno povrćem i smjesom jaja i mlijeka, može se jesti i topla i hladna što je činim idealnim jelom za goste.
Za 12 komada:
100 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo
50 gr mladog sira
30 ml mlijeka
2 kašike ulja
pola kašičice soli
4 jaja
300 ml mlijeka
100 gr narendanog gauda sira
300 gr obarenog povrća po želji (brokula, karfiol, mrkva isl.)
po želji može i sitno isječenog suhog mesa.
Napraviti tijesto koje se ne lijepi, napraviti 12 dijelova i time ispuniti kalupe za muffine povlačeći obruč gore.
Pripremljeno povrće staviti na tijesto, umutiti jaja, mlijeko i sir, posoliti i time preliti povrće.
Odozgo staviti još pomalo naibanog sira i peći na 180 stepeni 20-25 minuta, dok sir ne porumeni.
Glavno jelo: Irska ovčarska pita (Irish shepherd's pie)
1 veća glavica luka
2 mrkve
300 gr graška
300 gr faširanog mesa
malo maslinovog ulja
malo putera
2 kašike brašna
800 gr krompira
30 gr putera
100 ml vrhnja
150 ml mlijeka
so, vegeta
muskatov oraščić
100 gr naribane gaude
Krompir skuhati, ocijediti, izgnječiti, dodati vrhnje, mlijeko, puter i začine i kremasto izmiješati za krompir pire. U dubljoj tavi upržiti luk, dodati faširano meso i pržiti dok meso ne poprimi rumenu boju i sva voda ispari. Izvaditi meso iz tave, u njoj rastopiti puter, dodati brašno i napraviti klasičnu zapršku.
Zaliti s vodom, dodati začine i miješajući prokuhati da se zgusne. Staviti meso, dodati grašak i na kocke isječene mrkve i kuhati oko 10 minuta.
Masa treba da bude kremasta i nikako rijetka. Izliti u dublju tepsiju, prekriti krompir pireom i naribanim sirom, peći na 200 stepeni dok sir ne porumeni.
Desert: Cheesecake zalogajčići
225 gr sirnog namaza
2 vrhom pune kašike šećera u prahu
225 gr vrhnja za šlag
malo naribane korice limuna
150 gr malina, jagoda ili sl.
50 gr petit keksa ili drugog keksa, može npr.i integralni, ali bez punjenja
Sirni namaz kremasto umutiti sa šećerom i koricom limuna, čvrsto umutiti šlag, pomiješati sa sirom i dodati voće. U plići kalup obložen folijom izliti i ostaviti u zamrzivač na jedno 2 sata.
Keks samljeti, izvaditi kremu iz zamrzivača i isjeći zatopljenim nožem na kocke ili kašikom odvajati zalogajčiće.
Uvaljati u keks i na pleh obložen pek-papirom poredati, ostaviti u zamrzivač da se zalede. Prije posluživanja ostaviti da se malo zatople.
(Preporod.com)
Politika
UHVAĆEN U LAŽI: Konaković tvrdi da se 2016. nije znalo ko je Edin Gačanin, SIPA ga demantuje
Prije 14 min0
Regija
NEKADAŠNJA ŠEFICA HRVATSKE DIPLOMATIJE: “Za Crnu Goru u današnjim okolnostima najproblematičniji je odnos prema Rusiji"
Prije 25 min0
Evropa
SUOČEN S TEŠKIM OPTUŽBAMA ZA KORUPCIJU: Ukrajinski ministar ponudio ostavku
Prije 26 min0
Društvo
DEKODIRANJE AGRESIJE NA BiH: "Srbija i politički predstavnici RS-a ulažu ogromna sredstva u negiranje genocida, ratnih zločina, a posebno uloge Jugoslavije u tim svim događajima"
Prije 28 min0
Gastro
RECEPT ZA BUREK HARISA DŽINOVIĆA: Neki ga ne vole sa ovim dodatkom
24. Apr. 20240
Gastro
JEFTIN, SOČAN, A USPIJEVA SVIMA: Ako volite egzotični ukus kokosa, ovo je idealan recept za vas
23. Apr. 20240
Gastro
TOPI SE U USTIMA: Na brzinu napravite desert s istoka i oduševite ukućane… (VIDEO)
23. Apr. 20240
Gastro
ZA DOBRO JUTRO, ILI DOBAR DAN: Napravite francusku salatu prema našem receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
Prije 14h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.