VLADA KS DONIJELA NOVU UREDBU: Razrješenja direktora koji zapošljavaju bez... 

“Odgovorno lice poslodavca koji provodi postupak prijema u radni odnos razriješit će se zbog neprimjenjivanja ili nepoštivanja odredbi ove uredbe prilikom zapošljavanja, i to u slučaju..."

  • Vijesti

  • 09. Maj 2021  10. Maj 2021

  • 1

Vlada KS usvojila je ove sedmice Uredbu o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru na teritoriji Kantona Sarajevo. Dan nakon objave u Službenim novinama stupit će na snagu.

Ovom uredbom uređuje se postupak prijema u radni odnos na određeno i neodređeno vrijeme na teritoriji Kantona Sarajevo u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji kantona, grada ili općine, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji su osnivači kanton, grad ili općina, te u privrednim društvima u kojima kanton, grad ili općina učestvuju sa više od 50% ukupnog kapitala osim ako posebnim propisom nije drugačije određeno, odnosno ako zapošljavanje se vrši putem drugog propisa ili Agencije za državnu službu FBiH.

Uredba predviđa da se postupak prijema u radni odnos na određeno i neodređeno vrijeme vrši na osnovu obaveznog javnog oglašavanja za prijem u radni odnos, osim u izuzecima koji su jasno propisani.

alt

Poslodavac je dužan, u roku ne kraćem od pet dana prije objavljivanja javnog oglasa, obratiti se Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo sa zahtjevom za imenovanje supervizora i zamjenika supervizora za nadzor nad provođenjem postupka prijema u radni odnos.

U novoj uredbi u odnosu na onu koja je donesena u februaru 2019. godine utvrđuje se odgovornost poslodavca u slučaju neprimjenjivanja ili nepoštivanja uredbe.

“Odgovorno lice poslodavca koji provodi postupak prijema u radni odnos razriješit će se zbog neprimjenjivanja ili nepoštivanja odredbi ove uredbe prilikom zapošljavanja i to u slučaju:

– ako primi u radni odnos radnika na upražnjeno radno mjesto, bez prethodno objavljenog javnog oglasa;

– ako primi u radni odnos pripravnika, bez prethodno objavljenog javnog oglasa;

– ako ne imenuje Komisiju za provođenje postupka prijema u radni odnos;

– ako se ne obrati Uredu sa zahtjevom za imenovanje supervizora za nadzor nad provođenjem postupka prijema u radni odnos;

– ako odluku o prijemu u radni odnos donese suprotno članu 16. ove uredbe;

– ako ne obavijesti zainteresovanog kandidata da ima pravo prigovora drugostepenom organu;

– ako primi u radni odnos kandidata sa Liste uspješnih kandidata, prije okončanja drugostepenog postupka po prigovoru zainteresovanog kandidata na obavijest o prijemu o radni odnos.

Postupak razrješenja odgovornog lica kod poslodavca, zbog neprimjenjivanja ili nepoštivanja odredbi ove uredbe pokreće i vodi organ nadležan za razrješenje odgovornog lica. Inicijativu za pokretanje postupka ipokreće Ured za borbu protiv korupcije zbog utvrđenog neprimjenjivanja ili nepoštivanja odredbi uredbe.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...