"SB" NA LICU MJESTA: Opća bolnica obilježava 155. godišnjicu postojanja, pogledajte detalje... (FOTO)

Od ljeta pa do jutros, u ovoj bolnici, kako je naveo direktor ove ustanove, pruženo je više od milion usluga.

  • Vijesti

  • 10. Maj 2021  10. Maj 2021

  • 1

Opća bolnica danas obilježava 155 godina od osnivanja ove zdravstvene ustanove.

Direktor ove ustanove Ismet Gavrankapetanović prezentirao je javnosti rezultate rada za proteklih deset mjeseci te planove za budući period.

"Kada je počela pandemija, zdravstveni sistem u KS bio je praktično zatvoren, tome ste svjedočili. Možda jedan podatak najbolje govori o tome šta smo uradili - napravili smo komparaciju aprila prošle i sadašnje godine. Broj prijema je tada bio 96, a ove godine više od 900. Broj poroda u aprilu prošle godine je tri, a sada 107. Bolnica je tada imala više od četiri posto pacijenata, a ove više od 60 posto", naveo je direktor ove ustanove.

Od ljeta pa do jutros, u ovoj bolnici, kako je naveo direktor ove ustanove, pruženo je više od milion usluga.

"U Covid-odjelu je više od 8.000 pacijenata upućeno iz Doma zdravlja u našu bolnicu, to pokazuje šta su uposlenici uradili. Zadržali smo na ležanju više od 1.000 pacijenata", rekao je Gavrankapetanović.

Zahvalio je i zaposlenicima Opće bolnice.

"Opća bolnica danas bilježi 155 godina svog postojanja. Više od stoljeća i pol, bolnica liječi svoje bolesne, generacije uposlenika i bolesnika se smjenjuju zajedno tugujući i radujući se. Vihori ratova, nesreća bolesti prolazili su ovim prostorima, a bolnica je stajala ponosno i pruzala uvijek nadu onima koji su bolesni, koji pate i kojima je teško. Na današnji dan izražavam zahvalnost svakom zaposleniku bolnice Sarajevo, a građanima grada Sarajeva i BiH obećavamo da ćemo uvijek raditi postojano, stručno i predano, poštujući našeg učitelja Hipokrata. U to ime, danas se sjećamo svih zaposlenika koji su predano radili 155 godina na ovom mjestu životima svojim, svjedočeći pripadnost najsvetijem zanimanju", poručio je Gavrankapetanović.

Haris Vranić, ministar zdravstva KS, također je prisustvovao konferenciji za novinare.

"Sarajevo ima sreću da ima dvije bolnice, što nije čest slučaj. Ako gledamo iz političkog ugla, ovo se pokazalo kao spasonosno rješenje i tokom agresije i tokom pandemije. Prije rata, Opća je bila poznata kao Vojna bolnica i imala je veliki ugled, koji je zadržala", rekao je Vranić.

Zahvalio je doktorima, medicinskim radnicima koji su omogućili da se Sarajevo izbori sa tri vala pandemije, piše Radio Sarajevo.

"Ovo se odnosi na obje bolnice, privatne klinike, domove zdravlja... Želim se prisjetiti i radnika koji su izgubili živote tokom ove pandemije. Naše misli su uz vas. U BiH je previše politika umiješala prste u zdravstvo i to se mora mijenjati, zdravstvenim ustanovama trebaju upravljati najbolji menadžeri, a ne osobe sumnjivih obrazovnih kvaliteta koje imaju dobre, jake i bliske veze u politici.

Kada se politika u tolikoj mjeri bavi vama da vam onemogućava normalan rad, dobijete želju da se promijenite i to možete tako da se počnete baviti politikom, što je i mene natjeralo da se počnem baviti politikom", poručio je Vranić na kraju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...