SEVERINU NIKO NIŠTA NIJE NI PITAO: Upravni sud odlučio, staratelj njenom sinu dodijeljen je nezakonito!

Ana Bokulić više nije ni zaposlenica Centra za posebno starateljstvo nego je sada zaposlena u Ministarstvu pravosuđa, piše "Jutarnji".

  • Estrada

  • 10. Maj 2021  10. Maj 2021

  • 1

Ana Bokulić, bivša advokatica i radnica Centra za posebno starateljstvo, nezakonito je imenovana posebnim starateljem zajedničkom malodobnom sinu pjevačice Severine Kojić i srbijanskog poduzetnika Milana Popovića, presudio je Upravni sud Hrvatske.

Utvrđen je cijeli niz propusta zbog kojih je i Severina Kojić osporavala tu odluku, jer je ona bila bitna u kasnijem sudskom postupku. Njihov sin je, naime, dodijeljen da živi s ocem na osnovu mišljenja upravo Ane Bokulić. Severina je sada dobila satisfakciju, a određeno je da joj se moraju platiti i određeni sudski troškove. Presuda je otpremljena prošle sedmice, a donesena je 23. februara ove godine.

Upravni sud proveo je četiri usmene rasprave na kojima je, među ostalim, ispitao i Severinu i zaposlenice Centra za posebno starateljstvo te je pregledao svu dokumentaciju o prestanku određivanja bivše starateljice i određivanju nove.

Ana Bokulić više nije ni zaposlenica Centra za posebno starateljstvo nego je sada zaposlena u Ministarstvu pravosuđa, piše "Jutarnji".

Upravni sud zaključio je da je rješenje kojim je tadašnja posebna starateljica Dijana Vranaričić razriješena, a Ana Bokulić postavljena kao nova posebna starateljica, nezakonito.

U tom postupku Severina Kojić je dva puta opravdala svoj nedolazak u Centar poslovnim obavezama i smatralo se da je to dovoljan razlog da se bez njenog daljnjeg sudjelovanja u postupku imenovanja posebne starateljice Ana Bokulić može odrediti posebnom starateljicom te je tako i učinjeno. Smatrali su da je ona “konzumirala” svoje pravo i da je više nisu dužni pozivati. Zastupnici Severine Kojić žalili su se na tu odluku, ali su i u žalbi bili odbijeni te su pokrenuli sudski spor, koji je sad rezultirao povoljnim ishodom za Severinu.

- Sud smatra ovakvo postupanje prvostepenog tijela nezakonitim na štetu tužiteljice koja je time stavljena u neravnopravan odnos u odnosu na oca Milana Popovića te slijedom toga smatra nezakonitim i drugostepeno rješenje kojim je odbijena žalba tužiteljice protiv takvog prvostepenog rješenja. Po stavu ovog suda, majka Severina Kojić je obligatorno morala biti uključena u postupak imenovanja nove posebne starateljice njenom malodobnom sinu i takvim postupanjem prvostepeno tijelo, Centar za socijalnu skrb Zagreb, Podružnica Maksimir, propustilo je ispuniti svoju dužnost iz članka 52 st. 2 Zakona o općem upravnom postupku, prema kojem je bilo dužno omogućiti stranci izjašnjavanje o svim okolnostima i činjenicama, odnosno isti članak je prekršilo – navodi se u presudi.

Nije bilo sporno da je dotadašnja starateljica trebala biti razriješena zbog odlaska na rad u Rijeku, a Ana Bokulić, koja se zaposlila u Centru, samu sebe je predložila i potpisala na prijedlogu Centra da bude posebna starateljica. Osim što je Severini bila sporna ta činjenica, u žalbi je navela kako je ona insistirala da dobije baš taj slučaj te da se Ana Bokulić na ročištu na Općinskom sudu ponašala kao advokatica Milana Popovića.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...