STANJE U JERUSALEMU IZMIČE KONTROLI: Stotine povrijeđenih, Amerika poziva na prekid nasilja (FOTO, VIDEO)

Više stotina Palestinaca povrijeđeno je u ponedjeljak u novim sukobima s izraelskom policijom na Platou džamija u Istočnom Jerusalemu.

  • Svijet

  • 10. Maj 2021  10. Maj 2021

  • 2

Do novih sukoba došlo je na Dan Jerusalema, kojim se po hebrejskom kalendaru slavi izraelsko osvajanje Starog grada u Šestodnevnom ratu 1967. godine. 

Jake Sullivan, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost, nazvao je izraelskog kolegu Meira Beh-Shabbata i rekao mu da je Washington ozbiljno zabrinut zbog situacije u Jerusalemu, gdje već nekoliko dana traju nasilni nemiri u kojima se sukobljavaju izraelske snage sigurnosti i Palestinci. Savjetnik Sullivan poziva na deeskalaciju i prekid nasilja.

U saopćenju koje je Bijela kuća objavila u nedjelju, navodi se da je Sullivan izrazio "ozbiljnu zabrinutost SAD-a zbog moguće deložacije palestinskih porodica u četvrti Sheikh Jarrah". 

Izraelska policija saopćila je kako radi na zaustavljanju nasilja na Platou, ali i „u drugim dijelovima Starog grada Jerusalema“. 

„Molitva se nastavlja kao i obično“ na Zidu plača, zapadnom zidu Brda hrama, ali „nećemo dopustiti ekstremistima da prijete sigurnosti stanovnika“, dodala je policija. 

U petak navečer je na istom mjestu u sukobima Palestinaca i policije povrijeđeno više od 200 osoba, većinom Palestinaca. U subotu i nedjelju je na Platou džamija bilo mirno, ali su se dvije strane sukobile u drugim dijelovima Istočnog, većinski muslimanskog dijela Jerusalema. 

U nedjelju je izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio kako će Izrael „nastaviti osiguravati slobodu molitve i neće dopustiti nasilne nemire“. 

„Održat ćemo zakon i red, čvrsto i odgovorno“, kazao je izraelski čelnik koji ovaj mjesec nije uspio formirati vladu i nakon četvrtih parlamentarnih izbora u dvije godine. Prošli je tjedan izraelski predsjednik Reuven Rivlin mandat za formiranje vlade stoga dao Yairu Lapidu, Netanyahuovom centrističkom suparniku. 

Netanyahu je u ponedjeljak branio izraelsko naseljavanje Istočnog Jerusalema, kazavši kako je „Jerusalem prijestonica Izraela“.

„Kao što svaka država gradi svoju prijestonicu, to imamo pravo i mi. To smo radili i to ćemo i činiti.“ 

Istočni Jerusalem jedan je od teritorija koje Palestinci žele za svoju buduću državu. Pregovori o nastanku palestinske države, koji su se održavali pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država, prekinuti su još 2014. jer Izrael smatra da je čitav Jerusalem izraelski glavni grad, status koji velika većina međunarodne zajednice ne priznaje.

Tenzije proteklih sedmica nastale su i zbog prijetnji palestinskim porodicama u kvartu Šeik Džarah u Istočnom Jerusalemu, kako bi se iselile i oslobodile prostor za jevrejske stanovnike. 

O tom pitanju je u ponedjeljak trebalo biti održano saslušanje na Vrhovnom sudu, ali je otkazano "u svjetlu aktuelnog konteksta". 

alt

alt

alt

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...