SVE JE VAŽNO, ALI ON JE NAJVAŽNIJI: Za iftar sami napravite ukusan i mekan somun

Pomiješajte brašno i sol pa dodajte kvasac, dobro razmrvljen.

  • Gastro

  • 10. Maj 2021  10. Maj 2021

  • 0

Predlažemo vam da u kućnoj radinosti sami napravite somun. Ovaj somun odlično ide uz svježi sir i vrhnje, mesne delicije, ali i sve druge slane namaze. Od njega možete napraviti i odličan sendvič ili ih zarolati kao punjene tortilje.

Od sastojaka vam je potrebno 900 grama brašna, 300 mililitara toplog mlijeka, 300 mililitara tople vode, 20 grama soli, 20 grama svježeg kvasca ili 10 grama suhog kvasca, maslinovo ulje i sjeckani peršun, piše 24sata.hr.

Pomiješajte brašno i sol pa dodajte kvasac, dobro razmrvljen. U to naspite mlijeko i vodu pa zamijesite meko tijesto. Prekrijte posudu krpom ili poklopcem te ostavite da se digne.

Nakon dizanja, tijesto izvadite iz posude i stavite na radnu plohu koju ste prethodno posuli brašnom. Razdijelite tijesto na osam dijelova pa od njih napravite kuglice. Svaku kuglicu razvaljajte tako da u promjeru ima nekih 20 centimetara.

Pecite svaki komad u tavi s obje strane dok se somun ne napuše i dobije zlatnu boju. Na kraju, svaki somun premažite maslinovim uljem u koje ste umiješali nasjeckani peršun.

Prijatno :) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...