"ISTINOMJER" DEMANTUJE DODIKOVOG VOJNIKA ŠVEJKA: "Republika Srpska nije vakcinisala isti broj građana kao Slovenija"

Prema podacima koji se mogu naći na stranici Our world in Data, u Sloveniji je do 6. maja 22,28 posto stanovnika već vakcinisano bar jednom dozom vakcine protiv Covida-19, dok je u Hrvatskoj do 5. maja vakcinisano 18,53 posto populacije ove zemlje.

  • Mini market

  • 10. Maj 2021  10. Maj 2021

  • 0

Nakon što je u RS stiglo 80.000 doza kineskih vakcina Sinopharm protiv Covida-19, Radovan Kovačević, savjetnik Milorada Dodika, iznio je nekoliko tvrdnji u pogledu količine nabavljenih vakcina u ovom bh. entitetu.

Kovačević je, kako je objavila Srna, a prenio RTRS, izjavio da je “Republika Srpska u regionu, uključujući tu i Hrvatsku i Sloveniju, po broju stanovnika, do sada procentualno nabavila najveći broj vakcina poslije Srbije”. Kako se dalje navodi u objavljenom tekstu, on je dodao da "je Republika Srpska trenutno nabavila oko 215.000 vakcina”.

"Ako to uporedimo sa Slovenijom, koja ima duplo više stanovnika od Republike Srpske, koja je do sada uspjela da vakciniše isti broj građana kao i Slovenija, onda je jasno o kakvom uspjehu se radi".

Republika Srpska, prema rezultatima popisa iz 2013. godine, ima 1.228.423 stanovnika, dok je, prema posljednjim procjenama koje su objavljene na internet-stranici Republičkog zavoda za statistiku, imala 1.142.495 stanovnika 2019. godine. Slovenija, prema podacima Worldometera, ima 2.079.181 stanovnika, što je manje od “duplo više od RS-a”, kako je rekao Kovačević.

Broj od 215.000 do sada nabavljenih vakcina protiv Covida-19 u RS-u, koji je naveo Radovan Kovačević, dovoljan je za 18,81 posto populacije u ovom bh. entitetu ako u obzir uzmemo posljednje procjene broja stanovnika, ili za 17,5 posto populacije ukoliko se u obzir uzmu podaci o broju stanovnika u RS-u prikupljeni na popisu stanovništva u BiH provedenom 2013. godine.

Sa druge strane, prema podacima koji se mogu naći na stranici Our world in Data, u Sloveniji je do 6. maja 22,28% stanovnika već vakcinisano bar jednom dozom vakcine protiv Covida-19, dok je u Hrvatskoj do 5. maja vakcinisano 18,53% populacije ove zemlje.

Ni ovi procenti vakcinisanih u Sloveniji i Hrvatskoj, kao ni činjenica da je u Srbiji već vakcinisano više od 30% populacije, ne idu u prilog Kovačevićevoj tvrdnji da je Republika Srpska u regionu “po broju stanovnika, do sada procentualno nabavila najveći broj vakcina poslije Srbije”.

Tačan procent do sada vakcinisanih građana u RS-u nije moguće ustanoviti iz zvaničnih izvora, ali u obzir treba uzeti činjenicu da ukupna količina od 215.000 nabavljenih vakcina u ovom bh. entitetu još nije u potpunosti iskorištena, a da su i u Sloveniji i u Hrvatskoj, zemljama koje je naveo Kovačević, u odnosu na broj stanovnika procentualno već iskorištene veće količine vakcina nego što ih je u RS do sada i stiglo.

Stoga će "Istinomjer" spomenute tvrdnje Radovana Kovačevića u pogledu procenta nabavljenih vakcina ocijeniti kao neistinite.

(Istinomjer.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...