EUROPARLAMENTARKE "ZELENIH" BACILE U OČAJ ZAGOVORNIKE KONSTITUTIVNOSTI: "Cilj strategije EU treba biti zaustavljanje diskriminacije građana!"

Glasine o "non-paperu" koji predlaže podjelu BiH su "dobro orkestrirana politika destruktivnih, ciničnih i zaostalih snaga unutar regiona, EU i vjerovatno šire", napisale su danas poslanice "Zelenih" u Evropskom parlamentu, Holanđanka Tineke Strik i Njemica Viola von Cramon-Taubadel.

  • Mini market

  • 10. Maj 2021  11. Maj 2021

  • 4

U tekstu pod naslovom „Otvaranje Pandorine kutije: Opasna igra EU u BiH“, na sajtu Euraktiva, one su kazale da lideri Evropske unije treba da odbace svaki novi razgovor o etničkoj podjeli i secesiji na Zapadnom Balkanu i konačno ispune svoja obećanja državama regiona.

Ukazale su da pristupanje EU i prethodni proces treba da posluže kao pouzdan put ka stabilnosti, demokratiji i prosperitetu, donoseći mir i pomirenje zemljama Zapadnog Balkana poslije tragične novije historije tog regiona 1990-ih.

Međutim, u BiH proteklih mjeseci postoje pokušaji produbljivanja etničke podjele i isključivosti, navele su one.

Pridruživanje Balkan potkopano zbog neslaganja lidera EU

Realni izgledi za pridruživanje Zapadnog Balkana u EU već su godinama bili ozbiljno potkopani zbog nedostatka strategije i neslaganja lidera EU, a to je dovelo do neispunjenih obećanja, gubitka kredibiliteta i velikog političkog vakuuma, napisale su one.

Poslanice smatraju da taj vakuum nudi idealno mjesto za strane aktere poput Rusije koja otvoreno pokušava da „spriječi evroatlantske integracije svih zemalja u regionu i ostavi nestabilnu teritoriju otvorenu za manipulacije i miješanje u srcu Evrope“.

Prema njihovim riječima, političku prazninu koju je ostavila EU, "popunio je krajem aprila drugačiji ton sramno promovisan u okviru Unije, kad se pojavio non-paper, navodno slovenačkog premijera Janeza Janše, u kojem se poziva na prekrajanje granice u regionu i to po etničkoj osnovi, kao i na mirno razbijanje BiH".

Poslanice ocjenjuju da glasine o non-paperu nisu slučajnost, već „dobro orkestrirana politika destruktivnih, ciničnih i zaostalih snaga unutar regiona, EU i vjerovatno šire“

Neuspjeh lidera EU da odmah reaguju i oštro odbace opasne ideje iznijete u tom dokumentu doprinosi jačanju glasova koji se već duže vrijeme zalažu za etničke podjele u regionu, smatraju one.

Lideri EU trebaju prvi osuditi pozive na prekrajanje granica

Trebalo je da lideri EU budu među prvima koji će javno osuditi svaki poziv koji nagovještava prekrajanje granica, "bez obzira da li to dolazi od snaga unutar EU ili bosanskih etno-nacionalističkih političkih lidera", dodaje se u tekstu.

Prema njihovim riječima, strategija EU na Zapadnom Balkanu trebalo bi da bude vođena jasnim promovisanjem zajedničkih vrijednosti EU kao što su jednakost, demokratija i vladavina zakona.

Jedan od ciljeva strategije trebalo bi da bude zaustavljanje diskriminacije, posebno onih građana koji nisu identifikovani kao jedna od tri etničke grupe u BiH, navode poslanice.

Dodale su da su ustavne reforme hitno potrebne BIH, a da EU treba da omogući "širok i inkluzivan dijalog".

Kao razlog odugovlačenja reforme, autorke teksta navode da je tumačenje reforme ostavljeno "jednom ili dvojici lidera bosanskih političkih partija koji predstavljaju etničku i nacionalističku ideologiju".

Krajnje vrijeme za angažman EU

Poslanice su rekle da današnji ministarski sastanak u Briselu o Zapadnom Balkanu predstavlja "savršenu priliku da se čvrsto izjasne protiv bilo kakvih ideja etničke podjele i secesije".

"Krajnje je vrijeme da EU i njene države članice podnesu konkretne i posvećene rokove za ispunjenje svojih obećanja, čime se ispunjava politički vakuum obnovljenim, iskrenim i vjerodostojnim angažmanom EU u regionu", zaključile su one.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...