NOVA ANALIZA DOKAZALA: Vakcina "AstraZeneca" smanjuje rizik od smrti za...

Prema podacima o primjeni "AstraZeneca" vakcine, jednom dozom vakcine postiže se 80 posto manji rizik od smrti uzrokovane koronavirusom, saopćila je u ponedjeljak Državna agencija za javno zdravstvo Engleske (PHE).

  • Zdravlje

  • 10. Maj 2021  11. Maj 2021

  • 0

Državna agencija za javno zdravstvo Engleske (PHE) objavila je da se studija o zaštiti od smrtnosti koju pruža AstraZeneka vakcina temelji na stvarnim podacima. Istraživanjem su uzeti u obzir simptomatski slučajevi bolesti covid-19 otkriveni između decembra i aprila te preminuli u roku od 28 dana od pozitivnog testa s obzirom na status vakcinisanja.

“S obzirom na ponudu i odabir vakcina protiv koronavirusa, jedna doza bilo kojeg vakcina približno pruža zaštitu od 80 posto od smrti”, navedeno je u priopćenju PHE-a.

Zaštita od smrtnosti koju pruža vakcina Pfizer-BioNTech povećana je na 69 posto za one koji su primili drugu dozu najmanje tjedan dana prije nego što su bili pozitivni. Uzimajući u obzir početnu procjenu zaštite od zaraze koronavurosm, radi se o 97 postotnom učinku vakcine, saopćila je PHE.

Premijer Boris Johnson trebao bi u ponedjeljak potvrditi daljnje ublažavanje mjera zatvaranja u Engleskoj, čemu je djelomično doprinijelo brzo uvođenje vakcina u državu. Analizirajući drugi skup podataka, PHE je napomenuo da se procjenjuje da dvije doze Pfizerove vakcine smanjuju rizik od hospitalizacije za 93 posto za ljude starije od 80 godina, piše Telegram.hr.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...