ZLATKO DALIĆ U AKCIJI: Selektor "Vatrenih" traži pojačanja u drugim reprezentacijama, u igri je i odbjegli "Zmaj"…

Nakon što je Borna Sosa, umjesto Hrvatske, odabrao Njemačku, ponovo su se aktuelizirali potencijalni slučajevi prelaska iz jedne u drugu nogometnu reprezentaciju.

  • Sport

  • 11. Maj 2021  11. Maj 2021

  • 2

U članu koji govori o promjeni reprezentacije od septembra 2020., stoji jedna zanimljiva odredba. Po starom Statutu, igrač koji je jednom podnio zahtjev za promjenu saveza FIFA-i i dobio je, više se nije mogao vratiti u stari savez. Međutim, sada je drugačije.

U stavu 5. piše:

Igrač:
a) kojem je odobrena promjena saveza; i
b) koji nije bio uveden u igru na bilo kojem (službenom ili neslužbenom) natjecanju bilo koje vrste nogometa od strane novog saveza, može opet zahtijevati promjenu saveza na svoj bivši savez pod uvjetom da i dalje ima državljanstvo tog saveza.

To je u Hrvatskoj aktuelno, jer imaju takvih slučajeva. Naime, Fran Karačić, desni bek Brescie, ponovno bi mogao dobiti pravo igrati za Hrvatsku ako i dalje ima hrvatsko državljanstvo. On je bio mladi reprezentativac Hrvatske, ali je odabrao Australiju, jer mu je otac iz Australije. No, za nju nije odigrao nijedan susret. Po službenim podacima, nema nastup za Australiju.

Isto tako i Jozo Šimunović. On je u jednom trenutku želio postati reprezentativac BiH, ali je iz nepoznatih razloga odustao od te ideje. Nikad nije zaigrao, a nije se smio vratiti niti u konkurenciju za Hrvatsku. Sada bi se ponovno mogao aktuelizirati i njegov "slučaj". Šimunović je po vokaciji stoper, ima 26 godina, igrao je za hrvatsku mladu reprezentaciju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...