UBISTVA, ZLOSTAVLJANJE CIVILA i PRISILNI NESTANCI: Simi Stuparu 12 godina zatvora za zločine u Vlasenici

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je Simo Stupar, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1992. na području Vlasenice, dok je Zoran Tešić zvani Koke, kao bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), oslobođen.

  • Hronika

  • 11. Maj 2021  11. Maj 2021

  • 0

Stupar je proglašen krivim da je od aprila do kraja septembra 1992. učestvovao u širokom i sistematskom napadu na bošnjačko stanovništvo na području Vlasenice učešćem u ubistvima, zlostavljanju civila te prisilnim nestancima.

Istom presudom Stupar i Tešić su oslobođeni po tri tačke optužnice, među kojima je učešće u dovođenju civila u logor “Sušica” u junu 1992. godine, dok je u odnosu na još tri tačke optužnica odbijena.

Suđenje u ovom predmetu je počelo u martu 2019., a sa Simom Stuparom i Zoranom Tešićem bili su optuženi Zoran Stupar i Goran Tešić, u odnosu na koje su predmeti razdvojeni te su za njima raspisane potjernice.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

(Detektor.ba)

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...