VUČIĆU IZBIJA ZNOJ SA ČELA: Stigla pozivka za sastanak u Bruxellesu, Borrell više ne želi čekati

Visoki predstavnik EU Josep Borrell u utorak će na večeri u Bruxellesu s vođama sa Zapadnog Balkana razmotriti "ukupnu političku situaciju u regionu".

  • Regija

  • 11. Maj 2021  11. Maj 2021

  • 0

Na sastanak je pozvan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, rekli su za agenciju Beta u Bruxellesu obaviješteni izvori EU.

Borrell je jučer, poslije temeljite rasprave šefova diplomatija EU o odnosima sa Zapadnim Balkanom, najavio dolazak lidera iz regiona na večeru u Bruxelles i predočio da je "Zapadni Balkan veliki geopolitički problem". 

Izvori u Bruxellesu naveli su da je visoki predstavnik EU, govoreći o susretu s vođama regiona, ukazao na to da se veze Unije i Zapadnog Balkana ne odnose samo na proces pristupanja u EU.

"Pristupanje u članstvo je dio situacije, dio problema i dio rješenja, ali postoje drugi problemi u vezi sa Zapadnim Balkanom, šire od regiona, izvan i unutar tog područja, nezavisno od pristupnog postupka", objasnio je Borrell.

"Mi moramo gledati na Zapadni Balkan i u geopolitičkoj perspektivi", primijetio je visoki predstavnik EU i dodao da "ćemo mi to iduće sedmice i učiniti s liderima sa Zapadnog Balkana".

"Rekao sam ministrima: 'Vidite, dogovorili smo se o načelima, o osnovi, a nadam se da ćete sad pripremiti konkretne prijedloge da bismo mogli da napredujemo'", prenio je Borrell.

Zaključio je rekavši da "nećemo ponovo stajati dvije godine bez stavljanja Zapadnog Balkana na dnevni red, štaviše ni dva mjeseca".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...