DODIK O VOJNOJ VJEŽBI NA MANJAČI: "To nije vježba NATO-a, više je online..."

"Onda su rekli da će sletjeti u Tuzlu i gađati mete oko Glamoča, pa smo rekli da ne može ni to, neka nađu neko drugo mjesto. Ima oko Konjica, neka gađaju gdje hoće, ali neće Glamoč. To smo mi uradili, a vi možete govoriti šta hoćete", kazao je Dodik.

  • Društvo

  • 11. Maj 2021  11. Maj 2021

  • 3

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je kazao da u narednom periodu neće biti održana NATO vježba na Manjači kod Banje Luke, već "simultana vježba OSBiH i Sjedinjenih Američkih Država".

"To nije vježba NATO-a, već simultana vježba, više online, s dijelom gađanja pješadijskom municijom. To se radi između OSBiH i SAD-a, ne NATO-a. A to je bilo potrebno da bi u ljeto imali istu vježbu OSBiH i Vojske Srbije na Manjači", izjavio je.

On je kazao da je 2017. godine bilo predviđeno da se iznad Manjače na vježbi dižu F10 avioni s osiromašenim uranijem i da bojevim oružjem gađaju mete na Manjači, piše Klix.ba.

"Ja sam to odbacio i rekao da se to neće desiti i nije se desilo. I sada imate da se dešava ova simulacija. Imate pravo misliti šta hoćete, ali tako je", dodao je.

Kazao je da je ponosan što ne uzlijeću američki F10 avioni.

"Onda su rekli da će sletjeti u Tuzlu i gađati mete oko Glamoča, pa smo rekli da ne može ni to, neka nađu neko drugo mjesto. Ima oko Konjica, neka gađaju gdje hoće, ali neće Glamoč. To smo mi uradili, a vi možete govoriti šta hoćete", kazao je.

Na kraju je rekao kako je ponosan što će nakon 25 godina srpska vojska doći na Manjaču.

"Ja sam donio tu odluku i srce mi je veliko", kazao je Dodik.

Podsjetimo, vježba "Brzi odgovor 21" realizirat će se u drugoj polovini maja 2021. u sklopu multilateralne vježbe "Branilac Evrope 21" ("Defender Europe 21"), a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF).

Oružane snage BiH u vježbi će učestvovati sa oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije - deklarisane jedinice po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti, dok će Oružane snage SAD-a učestvovati s kopnenim i zračnim komponentama s više od 700 pripadnika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...