MILANOVIĆ PORUČIO VUČIĆU: "Draža Mihailović je bio jedna obična budala"

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ocijenio je u utorak da je izjednačavanje četničkog vođe Draže Mihailovića i antifašističkog lidera Josipa Broza Tita "jadno" i optužio srbijanske vlasti da time "rasturaju svijest djece i mladih".

  • Regija

  • 11. Maj 2021  12. Maj 2021

  • 6

Dan pobjede nad fašizmom 9. maja obilježen je u nedjelju svečanošću u Narodnom pozorištu u Beogradu gdje su na velikom videozidu jedna pored druge stajale fotografije Josipa Broza Tita i ratnog zločinca Draže Mihailovića.

Na skupu su bili srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, predsjednik Skupštine Ivica Dačić i ministri u srbijanskoj vladi.

Komentirajući taj događaj, Milanović je rekao da Mihailović i Tito nisu isti. "Ne, nisu isti. Draža Mihailović je jedna obična budala. On nije isti kao Ante Pavelić, on je bio jedan oportunist i na kraju zločinac", rekao je Milanović, a prenosi Hina.

"To je jadno što rade, to je način indoktriniranja i rasturanja dječje i svijesti mladih ljudi", dodao je.

Za Mihailovića je rekao da ga je američki predsjednik Harry Truman odlikovao zato što je spasio 300 padobranaca. "To je kao kad opljačkaš banku i onda nekom usput daš burek, usput i kao imaš veliko srce", kaže Milanović.

Po njegovim riječima, zločini četnika i njihov kukavičluk su "oportunizam i poznata stvar", a protiv njih su se "najkrvavije borili" Srbi, Crnogorci i Hrvati Dalmatinci.

Dodao je da je većina Hrvata tokom rata bila doma i da "biti domobran uopće nije zločin, to je ok" te da je od boraca veći dio bio u partizanima, a manji na strani Sila Osovine i ustaškog pokreta.

"Ako ne znam što je u mome narodu bilo dobro i loše, onda sigurno ne mogu aspirirati da vodim taj narod i tu zajednicu kao demokratski izabrani lider. Nažalost, kod naših susjeda je sve deluzija", rekao je Milanović nakon prijema u povodu obilježavanja 30. obljetnice ustroja Druge gardijske brigade Gromovi.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...