PROFESOR ZLATKO HADŽIDEDIĆ UPOZORAVA: "Dodikovu priču treba ozbiljno shvatiti, jer je izgubio konce..."

Za govornicom Narodne skupštine Republike Srpske jučer su se mogle čuti nove-stare prijetnje o raspakivanju Daytona, odlasku visokog predstavnika, dolasku novog.

  • Društvo

  • 12. Maj 2021  12. Maj 2021

  • 1

Politolog Zlatko Hadžidedić kaže da Dodika ne treba neozbiljno shvatati, jer je problem što se uopšte ta tema stavlja na dnevni red i što niko adekvatno na to ne reagira.

- Ne čujem da je iz Federacije iko reagirao na određeni način kakav je jedino moguć. Može neko prijetiti ratom, može pričati ovo ili ono, ali niko da se dosjeti da spomene da je Dayton nemoguće raspakirati i da je to nešto što se ne može dovoditi u pitanje. Dodik može pričati šta god hoće, to su budalaštine. Ali, ako on nađe partnera na drugoj strani koji će reći jeste, raspakirali smo Dayton i hajmo sad pričat, onda će on postići svoj cilj. Da li je istina da on nema partnera u Federaciji, ja ne bih bio toliko siguran - naglašava Hadžidedić.

Ističe da je jedina moguća reakcija da se kaže da je to, jednostavno, pravno nemoguće.

- Nije više pitanje šta ko želi i šta ko hoće. Kad ćemo se mi više okrenuti naprosto pravnim činjenicama koje imamo iznad glave sve ove godine? Dayton je međunarodni sporazum. U okviru međunarodnog sporazuma se nalazi Ustav, koji se može jedino promijeniti odlukom novosazvane ustavotvorne skupštine. A on ne poziva na formiranje takve jedne skupštine nego na, eto tek tako, rasformiranje.

Hadžidedić smatra da je Dodik izgubio konce.

- Radi se o međunarodnom pritisku, ali ja ponovo upozoravam - ovdje imamo ljude koji bi rado Dodiku odgovorili na pozitivan način. Svi ljudi koji su godinama na vlasti i koji omogućavaju Dodiku da tu priču razvija, oni učestvuju u tome. U to možemo biti sigurni, naglašava politolog i dodaje da je visoki predstavnik trebao da reaguje kada je riječ o štetnim odlukama i zaključcima NSRS-a za BiH.

- On je vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma. Imao je bonske ovlasti, a i mimo njih je mogao reći ovo isto što sam ja rekao. On nije imao podršku unutar PIC-a. Imao je podršku SAD-a, ali i evropskih zemalja. Evropske zemlje su se od 1992. godine stavile na stranu rasturanja BiH. I tom prilikom je suverenitet BiH, zapravo, prebačen na tzv. konstitutivne narode. To je besmislena kategorija, ona u pravu ne postoji.

Na pitanje ko ima vlasništvo nad BiH, odgovara:

- Jedino narod BiH ima suverenitet. Ali, nama su u Lisabonu, voljom međunarodne zajednice, prenijeli dio suvereniteta na faktički tri lidera tri etnonacionalne stranke - Izetbegovića, Karadžića i Bobana. I od tada se vodi ta priča da se ona može podijeliti i razdružiti. Moram upozoriti da je u tome učestvovala međunarodna zajednica, prije svega Velika Britanija, Francuska, ali i Njemačka. Taj se suverenitet može vratiti jedino na toj ustavotvornoj skupštini kada se donese novi ustav - kaže Hadžidedić.

Smatra da je dolazak Christiana Schmidta jako loš signal.

- On je jedna problematična ličnost, dolazi ovdje u ime velikohrvatske politike. Ja ga ne vidim kao predstavnika EU, kao predstavnika Njemačke. To nije promjena, to je stav EU. Evropska unija nema pozitivan stav prema BiH, nikad ga nije imala. Ne trebamo se zavaravati time. Nas je sačuvao SAD svojim uplitanjem u događaje oko BiH. I dan-danas Sjedinjene Američke Države su te koje nastoje da granice ostanu netaknute - poručio je gostujući na FTV-u.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...