VIDEO OTKRIVA SVE: Iako su najavili povlačenje iz Međunarodne svemirske stanice, Rusi i dalje rade na...

Ruska svemirska agencija Roscosmos objavila je kako je započela s testiranjem novog modula za izgradnju ruskog dijela Međunarodne svemirske stanice.

  • HiTec

  • 12. Maj 2021  12. Maj 2021

  • 0

Objava je došla kao iznenađenje u svjetlu nedavne odluke o napuštanju Međunarodne svemirske stanice i izgradnje vlastite.

Radi se o znanstvenom modulu koji u sebi sadrži višenamjenski laboratorij, a koji Rusija razvija više od desetljeća. Dugačak 13 metara i težak 20 tona, modul "Nauka" trebao bi ojačati ruske znanstvene sposobnosti u orbiti. Modul je trebao biti lansiran još 2007. godine, no nekoliko je puta odgađan.

Sad je, čini se, spreman za odlazak u svemir. A da bi se to zaista moglo i dogoditi, potvrdio je i glavni direktor Roscosmosa, Dimitrij Rogozin, koji ga je nazvao "integralnim dijelom ruskog dijela ISS-a".

Posljednji testovi koji su provedeni na modulu obuhvaćali su punjenje modula mješavinom helija i stavljanjem u vakuumsku komoru, kako bi se provjerilo njegovu nepropusnost. To je posebno važno u svjetlu problema koje su astronauti imali s modulom zvezda prošle godine, kad je otkriveno da propušta zrak. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, pukotina koja je nastala na 20 godina starom modulu, zatvorena je posebnim ljepilom.

Kad bi modul Nauka, napokon, trebao krenuti prema ISS, još nije poznato. No, zanimljivo je što Rusija u ovom trenutku zapravo radi na dva modula za dvije različite svemirske stanice - Međunarodne svemirske i ruske svemirske stanice koja tek treba zaživjeti.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...