VELIKA BRITANIJA UZVRAĆA UDARAC; NA SASTANKU VIJEĆA SIGURNOSTI JASNO REKLA: "Razmatra se mogućnost uvođenja sankcija Miloradu Dodiku"

Sankcije bi se primijenile „kako za one koji ugrožavaju stabilnost, tako i za one koji su uključeni u tešku korupciju“.

  • Mini market

  • 12. Maj 2021  12. Maj 2021

  • 5

- Trenutna retorika vezana za „mirni razlaz“ je zaista prijetnja miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Velika Britanija je to jasno rekla i na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda - rečeno je za Politicki.ba iz Ambasade ove zemlje. 

Odgovarajući na pitanje da li se razmatra uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, ali i ostalima koji zastupaju ovakve stavove, odgovoreno je da se ta mogućnost razmatra.

Iz Ambasade su dodali da se ta opcija diskutira s britanskim partnerima.

Sankcije bi se primijenile „kako za one koji ugrožavaju stabilnost, tako i za one koji su uključeni u tešku korupciju“.

Iz Ambasade Velike Britanije rečeno je i da će sankcije biti aktivirane „ako i kada procijenimo da će biti najučinkovitije, na osnovu dokaza, kako bi zaštitili suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”, te će biti usmjerene i “na one koji su odgovorni za tešku korupciju”.

“Mi imamo različite načine na koje podržavamo stabilnost i dobro upravljanje u Bosni i Hercegovini, u bliskoj saradnji sa našim međunarodnim partnerima”, dodaje se.

Upitani ko su ti partneri, od govoreno je da se radi o “velikom broju naših međunarodnih partnera u Bosni i Hercegovini”.

Cilj sankcija je “da zaštitimo sigurnost i stabilnost i da odbijemo prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu”.

“Ujedinjeno Kraljevstvo može nametnuti zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za osobe čije aktivnosti podrivaju ili su prijetnja suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom statusu ili ustavnom poretku BiH. 

Po novom režimu sankcija za borbu protiv korupcije na globalnom nivou Ujedinjenog Kraljevstva, Britanska vlada može provesti zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za one koji su uključeni u tešku korupciju diljem svijeta”, pojašnjeno je u odgovoru iz britanske Ambasade u Sarajevu.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...