"SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA POZADINU VELIKE AFERE: U jeku pregovora o Izbornom zakonu, Dragan Čović pokušava realizirati opasan plan, evo kako želi potpuno ovladati Hercegovinom!

U jeku pregovora o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, na jugu zemlje odvija se prava mala drama.

  • Politika

  • 13. Maj 2021  13. Maj 2021

  • 7

Pod plaštom imenovanja vršioca dužnosti komesara Hercegovačko-neretvanskog kantona, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na sve moguće načine na važne funkcije u tom kantonu želi dovesti svoje ljude i zagospodariti Hercegovinom.

No, ne ide baš onako kako je Čović zamislio.

Naime, HDZ-ov ministar unutrašnjih poslova HNK Slađan Bevanda svim silama na mjesto v. d. komesara policije u tom kantonu pokušava instalirati „podobnog“ policijskog službenika.

DRAGAN ČOVIĆ I SLAĐAN BEVANDA (Foto: Arhiva "SB-a")

Ministar Bevanda se tako dohvatio procedura imenovanja komesara pa je zaključio kako mu jedan od članova ovog zakona dozvoljava da kao ministar predloži „samostalnog inspektora“, iako procedura predviđa nešto posve drugačije!?

Prema saznanjima „Slobodne Bosne“, Čovićev odani vojnik Bevanda, u nastojanjima da legitimizira svoj izbor, obratio se i kantonalnom Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave pa je u upućenom dopisu, pozivajući se na član 19. Zakona u unutrašnjim poslovima HNK, konstatirao kako on kao ministar i ovlašteni predlagač na poziciju v. d. komesara MUP-a HNK može imenovati i policijskog službenika u zvanju „samostalnog inspektora“, koji se „iskazao u radu“.

Naime, takva mogućnost postoji u Zakonu, ali samo ukoliko ne postoje službenici s višim činom „glavnog inspektora“, a takva su u HNK čak dvojica!?

Očito je da HDZ-ov ministar Bevanda „zaobilazi“ jasnu odrednicu Zakona da se prvo predloži neki od kandidata s činom glavnog inspektora i predlaže da se – praktično ignorira Zakon te da se pristupi imenovanju „samostalnog inspektora“, koji je zakonski definirana samo kao moguća, ali praktično – rezervna opcija.

Kako „Slobodna Bosna“ saznaje iz pouzdanih izvora, oba „glavna inspektora“ u HNK su bošnjačke nacionalnosti, stoga i ne čude ishitreni potezi ministra Bevande.

No, kao što se može vidjeti u dopisu koji je u posjedu „Slobodne Bosne“, ministru Slađanu Bevandi je iz Ministarstva pravosuđa HNK stigao jasan odgovor da on kao ovlašteni predlagač može imenovati jedino glavnog inspektora sa sedmim stepenom stručne spreme uz ostale predviđene predispozicije te da na poziciju v. d. komesara može biti imenovan samostalni inspektor, ali samo i ako ne postoji kandidat s višim činom koji ispunjava uvjete.

Iz Ministarstva pravosuđa upozorili su ministra unutrašnjih poslova HNK da bi, ukoliko se on ne bi držao Zakona, policijski službenici koji ispunjavaju sve Zakonom predviđene uvjete, mogli tužiti Vladu HNK, jer bi time bili direktno oštećeni.

Priča o hitnom imenovanju v. d. komesara HNK ima i političku pozadinu i direktna je posljedica stalnih i upornih nastojanja da se na najviše policijske funkcije u HNK instaliraju samo kadrovi hrvatske nacionalnosti i to je, tvrde izvori „Slobodne Bosne“, glavni razlog “igre” oko komesara, čije je svojevremeno nelegalno imenovanje, i to preglasavanjem u Vladi, konačnom presudom oborio i nadležni sud!

Od tada je na sceni političko natezanje oko procedura i kupovanje vremena, iako je Zakon jasan.

Podsjetimo, „Slobodna Bosna“ pisala je na koji način HDZ BiH želi konačno ostvariti svoj cilj preuzimanje svih bitnih poluga i marginaliziranje utjecaja Bošnjaka i Srba u MUP-u HNK.

Sporovi između vladajućih stranaka u Mostaru godinama se vode oko imenovanja komesara policije, a do sada su, od formiranja tog kantona, na pozicijama ministra i komesara MUP-a bili pripadnici iz dva različita naroda.

Prema saznanjima "Slobodne Bosne", Vlada HNK će za vršioca dužnosti komesara predložiti dosadašnjeg načelnika Policijske uprave Čapljina Marija Zovka i raspisati konkurs za tu poziciju, a ukoliko bi na poziciju komesara na kraju došao kandidat HDZ-a BiH, Dragan Čović bi na taj način ostvario zacrtani cilj - potpuno ovladavanje Hercegovačko-neretvanskim kantonom.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...