RATNI ZLOČINAC STRAHUJE ZA ŽIVOT: Uložen prigovor na odluku o premještanju Radovana Karadžića u Veliku Britaniju

Odbrana ratnog zločinca Radovana Karadžića uložila je prigovor na odluku Mehanizma za krivične sudove u Haagu da njihov branjenik bude premješten u zatvor u Velikoj Britaniji, a u kojem su iznesene sumnje da on tamo neće biti siguran, rekao je advokat prvog predsjednika Republike Srpske Peter Robinson.

  • Vijesti

  • 13. Maj 2021  13. Maj 2021

  • 12

Robinson je istaknuo da odbrana smatra da je ovo veoma opasan razvoj situacije za Karadžića.

On je dodao da ne znaju u koji će konkretno zatvor biti prebačen Karadžić, jer je Mehanizam odbio da saopšti, iako je odbrana tražila.

- Karadžić razumije da ne može da bira mjesto u kojem će služiti kaznu, ipak, bilo je neodgovorno da ga Mehanizam pošalje u državu u kojoj bi bio u opasnosti ili bi morao da izdržava kaznu u samici, kada su na raspolaganju druge države u kojima ovi problemi ne postoje - rekao je Robinson za „Večernje novosti“.

Robinson je naglasio da Karadžić smatra da bi u britanskom zatvoru bio "ratni zrobljenik", jer je, kako kaže, "Velika Britanija u ratu bila na strani muslimana te da će biti u opasnosti od muslimanskih ekstremista".

Prema njegovim riječima, "bude li ubijen u zatvoru u Velikoj Britaniji, Mehanizam će od Karadžića stvoriti mučenika, što će zauvijek potkopati rad ovog suda".

Robinson je potvrdio da je odbrana dobila odluku o premještanju njihovog klijenta iz Haaga u zatvor u Velikoj Britaniji.

U odluci je navedeno da je ta zemlja obavijestila Mehanizam da je za to spremna i podsjeća da postoji sporazum između UN-a i britanske Vlade o izdržavanju kazne osuđenih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju iz 2004. godine.

Javnost je o ovoj odluci obavijestio ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab na svom Twitteru. On je napisao da je ta zemlja saglasna s odlukom da Karadžić bude prebačen u jedan od njenih zatvora i da treba da se ponosi svime što je učinila da obezbijedi njegovo hapšenje pa do toga da baš u toj zemlji izdržava kaznu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...