ŠTO JE BITNO, TO JE HITNO; ČOVIĆ U ZAGREBU NA SASTANKU S GRLIĆEM RADMANOM: "Izborni zakon ključna je pretpostavka za stabilnost BiH"

Dužnosnici su za vrijeme sastanka govorili o saradnji i unapređenju odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske, pomoći u borbi protiv Covida-19 te pomacima na europskom putu.

  • Politika

  • 13. Maj 2021  13. Maj 2021

  • 7

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je u Zagrebu održao sastanak sa ministrom vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom. Poručili su da je "Izborni zakon ključna pretpostavka stabilnosti i funkcionalnosti BiH".

Dužnosnici su za vrijeme sastanka govorili o saradnji i unapređenju odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske, pomoći u borbi protiv Covida-19 te pomacima na europskom putu. Osobito su istaknuli reforme koje predstoje pred Bosnom i Hercegovinom, u prvom planu izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama u BiH, zalažući se za jednakost i nediskriminaciju.

Čović je istaknuo važnim nastavak političkog dijaloga u provođenju reformskih procesa, nužnih za postizanje kandidatskog statusa. Kazao je kako su “izmjene Izbornog zakona i provođenje ograničenih ustavnih reformi ciljevi kompatibilni sa poticanjem i zaštitom jednakosti, ali i eliminacijom dugotrajnih diskriminacijskih praksi”. Naglasio je i kako su “ti koraci ključni za postizanje stabilnosti i funkcionalnosti BiH te kazao kako politički dijalog mora biti temeljen na Mostarskom sporazumu, potpisanom u lipnju 2020. godine, uz sudjelovanje i predstavnika međunarodne zajednice u BiH”.

“Nedopustivo je da određeni politički akteri negiraju temeljne koncepte”

Ministar vanjskih poslova Grlić Radman izrazio je “potporu Republike Hrvatske u postizanju iskoraka koji će omogućiti daljnje napredovanje na EU putu BiH”. Istaknuo je i intenziviranje razgovora o europskom putu Bosne i Hercegovine na europskoj razini i želju za konstruktivnim dijalogom koji će biti usmjeren na poboljšavanje prilika u BiH i implementaciju ključnih prioriteta. Na tom putu, kazao je, “legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i njihova jednakopravnost su imperativ”.

Grlić Radman ponovio je stav koji je iznio i na Vijeću za vanjske poslove EU-a o “važnosti koncepta triju jednakopravnih konstitutivnih naroda" te naglasio da je to "ključni koncept za funkcionalnu BiH”. Istaknuo je kako je “nedopustivo da određeni politički akteri negiraju i narušavaju ove temeljne koncepte. Stoga se, kako ističe, dijalog diljem političkog spektra BiH mora temeljiti na potpunom i nedvojbenom poštivanju jednakopravnosti, konstitutivnosti i legitimnosti predstavljanja, što će se nastaviti isticati europskim i drugim međunarodnim partnerima”.

Na koncu, razgovarajući o utjecaju i oporavku društva od Covida-19, Čović je u ime stanovnika Bosne i Hercegovine iskazao zahvalnost za solidarnost Republike Hrvatske u donaciji vakcina protiv Covida-19 našoj domovini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...