POČINJE IZGRADNJA HIDROELEKTRANE NA ISTOKU BOSNE I HERCEGOVINE: Iza projekta stoji zajednička kompanija u vlasništvu Srbije i...

U zajedničkom preduzeću Hidroenergetski sistem “Gornja Drina” preduzeće “Elektroprivreda Srbije” imat će udio od 51 odsto, a “Elektroprivreda Republike Srpske" 49 odsto.

  • Ekonomija

  • 14. Maj 2021  14. Maj 2021

  • 3

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić najavio je u četvrtak u Foči da će u ponedjeljak, 17. maja, početi pripremni radovi za izgradnju Hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na rijeci Drini, koju će zajedno finansirati elektroprivrede Srbije i Republike Srpske u iznosu od oko 220 miliona eura.

U zajedničkom preduzeću Hidroenergetski sistem “Gornja Drina” preduzeće “Elektroprivreda Srbije” imat će udio od 51 odsto, a “Elektroprivreda Republike Srpske" 49 odsto.

“Planirano je da se poveća instalisana snaga sa 93 na 115 do 120 megavata, što će definisati glavni projekt”, naveo je Đokić.

On je istaknuo da će izgradnjom HE “Buk Bijela”, koja bi trebala da traje pet godina, biti otvoreno novo energetsko poglavlje izgradnje velikih energetskih objekata, jer će se, nakon ove, graditi još dvije hidroelektrane na gornjem toku Drine – “Foča” i “Paunci”, kao i u Hercegovini HE “Dabar”, te vjetro i solarne elektrane.

– Pored “Buk Bijele”, planiramo da u drugoj polovini ljeta počnemo izgradnju tri manje hidroelektrane na rijeci Bistrici, čija je planirana vrijednost 102 miliona eura. Naš cilj i želja je da u izgradnji ovih elektrana učestvuje što više domaćih kompanija i da bude što više zaposleno lokalnog stanovništva, a procjena je da je potrebno minimum 500 radnika tokom gradnje – rekao je Đokić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...