SAMICA ZA KRVNIKA DO KRAJA NJEGOVOG ŽIVOTA: Haški sud odbio prigovor na odluku da Karadžić služi kaznu u Velikoj Britaniji

Ovo je na svom Twitter nalogu u petak objavio Karadžićev advokat Peter Robinson.

  • Društvo

  • 14. Maj 2021  14. Maj 2021

  • 3

Međunarodni sud u Haagu odbio je prigovor odbrane bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na odluku da Karadžić bude upućen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u BiH 1992 - 1995.

To je na svom Twitter nalogu u petak objavio Karadžićev advokat Peter Robinson.

“Prigovor Radovana Karadžića na odluku da kaznu služi u Velikoj Britaniji odbio je predsjednik sudskog Mehanizma Carmel Agius“, saopštio je Robinson.

Američki advokat ocijenio je da je Haški sud tom odlukom osudio Karadžića na “samicu do kraja njegovog života ili na smrt u rukama muslimanskih ekstremista u britanskim zatvorima”.

Sud u Haagu nije objavio odluku predsjednika Agiusa, piše N1.

Da će Karadžić kaznu služiti u Velikoj Britaniji, ranije je objavio šef britanske diplomatije Dominic Raab. Na tu odluku advokat Robinson je uložio prigovor u kojem je Haški sud, kako su prenijeli mediji, upozorio da će Karadžić u britanskom zatvoru „biti u opasnosti od muslimanskih ekstremista“.

Robinson je podsjetio da su trojica muslimanskih ekstremista 2010. u britanskom zatvoru Wakefield noževima izboli generala Vojske RS Radislava Krstića, osuđenog za pomaganje genocida u Srebrenici. Krstić je zbog toga bio vraćen u Holandiju i potom upućen u Poljsku, gdje izdržava kaznu od 35 godina zatvora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...