ALEKSANDAR VUČIĆ NAKON SASTANKA S BORUTOM PAHOROM: "Zamrznuti konflikti se završavaju sa stotinama mrtvih, to nam ne treba"

Vučić je sa Pahorom razgovarao o svim ključnim regionalnim pitanjima, kao i o eurointegracijama Srbije i bilateralnim odnosima dvije zemlje.

  • Regija

  • 14. Maj 2021  14. Maj 2021

  • 0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu nakon sastanak sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom da se Srbija po pitanju Kosova zalaže za dijalog, jer se, kako je ocijenio, zamrznuti konflikti završavaju "stotinama i stotinama mrtvih".

“Zalažemo se da vodimo dijalog sa Prištinom pod okriljem Brisela. Bili smo spremni za dijalog u maju, bit ćemo spremni u junu i uvijek, jer smatramo da nijedan zamrznuti konflikt nije dobar. Vidite kako se oni završavaju, svakih pet godina ih neko odmrzne i završavaju se sa stotinama i stotinama mrtvih. To nama nije potrebno“, kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Vučić je naveo da je sa Pahorom razgovarao o svim ključnim regionalnim pitanjima, kao i o eurointegracijama Srbije i bilateralnim odnosima dvije zemlje.

"Naša pozicija zasnovana je na poštovanju međunarodnog javnog prava i čvrstim pravnim temeljima, a naša pozicija nije laka i to nije tajna ni za koga u Srbiji. Jasno je da imamo drugačiji stav po pitanju Kosova, kao i 22 zemlje članice EU“, istaknuo je Vučić.

On je ukazao, kako piše N1, da je uloga Slovenije na Zapadnom Balkanu važna, a da je održavanje stabilnosti i mira za Srbiju od ključnog značaja.

"Slovenija predsjedava Evropskom unijom od jula i važna nam je podrška na evropskom putu“, dodao je on.

Vučić je naveo da su Srbija i Slovenija za deset godina više nego udvostručila trgovinsku razmjenu, koja sada iznosi 1.166.000.000 eura, a da raste i u uslovima pandemije koronavirusa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...