HUSEIN EF. KAVAZOVIĆ ZA TELEVIZIJU BIR: "Nekada nam je Ugovor s državom osporavao Ivanić, a sada Milorad Dodik, sve je to igra oko IZ"

"Bošnjaci su najbrojniji narod, muslimani su, opet, najbrojnija vjerska skupina, ali ovdje je, u BiH, očito da manjina diskriminira većinu", istaknuo je reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović.

  • Društvo

  • 14. Maj 2021  14. Maj 2021

  • 5

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u bajramskom intervjuu za Televiziju BIR govorio je o reformama u Islamskoj zajednici, kadrovskim promjenama unutar zajednica u dijaspori te o pitanju ugovora Zajednice s državom i odnosima na međunarodnom planu. 

Pozvao je na mir u svetoj zemlji Palestini, podsjetivši da je ona "naša zajednička zemlja sve tri velike ibrahimovske religije".

POTPISAN UGOVOR

Između ostalog, on je govorio o svom prvom mandatu te početku drugog mandata. 

- Kada je u pitanju Islamska zajednica i vrijeme koje je prošlo, kao što ste kazali, taj prvi mandat na mjestu reisu-l-uleme IZ u BiH, mogu kazati da smo nastojali da to vrijeme iskoristimo kako bismo organizaciju IZ u BiH ojačali, kako bismo učinili određene reforme u samoj organizaciji IZ. Radili smo na tome da izvršimo izmjene Ustava IZ i da restrukturiramo one službe koje su bile unutar IZ, da ih organiziramo kroz uprave i određene urede. Radili smo na tome predano i uspjeli smo to učiniti, a Sabor IZ je potvrdio izmjene Ustava IZ. Možemo kazati da je taj period, prvi mandat, prošao na neki način u našem pozicioniranju da svi razumijemo šta je to nova struktura IZ i da ona na neki način uzme maha u našoj zajednici. Naravno, nastavili smo raditi i one projekte koji su bili nužni, prije svega na obnovi IZ. Kao što znamo, Zajednica je još u stanju svoje obnove - istaknuo je Kavazović. 

Navodi kako je Islamska zajednica diskriminirana u državi. 

- Prema muslimanima u BiH vrši se svojevrsna diskriminacija. Rade to iste strane koje su izvršile i agresiju na Bosnu i Hercegovinu i koje su naudile Islamskoj zajednici. Kao što znamo, Islamska zajednica je pretrpjela ogromne štete i u materijalnom, a veće su one u ljudstvu. Preko stotinu imama je ubijeno u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, porušeno je 614 džamija i preko 1.000 objekata IZ je porušeno. Ta politika koja je tada bila je sada samo nastavljena drugim oblicima i ono što primjećujemo jeste da se Islamsku zajednicu želi staviti u diskriminirajući status u odnosu na crkve koje imaju u Bosni i Hercegovini potpisan ugovor s državom BiH.

Mi smo mnogo puta upućivali, i javnosti i zvaničnicima u državi, naše molbe da se ovo pitanje ispravi. Moram kazati da se tome suprotstavljaju one političke snage iz srpskog i hrvatskog naroda koje su u vlasti u BiH. Mi smo ispregovarali taj ugovor s Vijećem ministara BiH i tome ima već, evo, par godina kako je to učinjeno. Međutim, stvari su do Predsjedništva. Mi smo prije par mjeseci Predsjedništvu ponovo uputili jedan dopis gdje im skrećemo pažnju i molimo ih da se ovo pitanje stavi na dnevni red i da se Predsjedništvo izjasni o tome. Ja mislim da je prošlo tri-četiri mjeseca kako smo to uradili, još nikakvog odgovora nismo dobili od Predsjedništva. To sve govori u kakvom su nam stanju institucije u državi, kako one funkcioniraju.

Islamska zajednica može samo apelirati, možemo samo na neki način moliti da se to učini. Mi ono što osjećamo i ono što vidimo je da se preko Islamske zajednice namiruju neki politički računi, a to su, prije svega, vjerovatno Izborni zakon i još neki zakoni koji su od tih interesa za političke stranke u BiH.

Nažalost, vidimo da je to tako. Nekada je to nama osporavao Ivanić, nekada je to osporavao Čović, sada to osporava Milorad Dodik. Vidimo da je to jedna igra oko IZ. Neće to donijeti dobro ni državi, a štete su u IZ velike, jer se osjećamo diskriminiranim. Mi smo najbrojnija vjerska zajednica u BiH. Bošnjaci su najbrojniji narod, muslimani su, opet, najbrojnija vjerska skupina, ali ovdje je, u BiH, očito da manjina diskriminira većinu, i to nije samo po pitanju IZ nego po mnogim drugim pitanjima u našem društvenom životu. To se osjeća, da se prema muslimanima, na neki način, odnose određene političke strukture diskriminirajući - kazao je Kavazović. 

MIR U SVIJETU

Navodi kako među našom dijasporom postoje razlike. 

- Postoje  američka, evropska i ona u Australiji. Sve one imaju neke svoje specifičnosti i djeluju u različitim podnebljima, različitim državama i različiti su i propisi koje te naše zajednice moraju poštovati i slijediti. Smatramo da trebamo kao muslimani i kao ljudi osuditi to nasilje koje se dole dešava, pozvati ljude da ipak razumiju da sukobi neće riješiti nijedno pitanje. Nikada ga nisu ni riješili, sukobi su samo suze donosili na ljudsko lice.

I ovo je prilika da iz Sarajeva ponovo pozovemo na mir u svetoj zemlji Palestini, da je ona naša zajednička zemlja sve tri ove velike ibrahimovske religije, i kršćanstva, i islama, i judaizma, i da na neki način kažemo da smo upućeni jedni na druge i da trebamo jedni drugima pomagati - istaknuo je reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH. 

Na samom kraju, Kavazović je istaknuo da se cijeli svijet bori sa pandemijom koronavirusa. 

- Naše džematlije su razumjele one naputke koje je Islamska zajednica odašiljala prema njima i želim im zahvaliti na toj posvećenosti koju su pokazali. Ovo će vrijeme još potrajati sve dok, vjerovatno, ne bude ta imunizacija u potpunosti obezbijeđena našem narodu. Nažalost, vakcine još nisu tu u onoj poželjnoj mjeri u kojoj bi trebale biti. Vidimo da cijeli svijet ima s tim problema, ali čini mi se da u našoj zemlji, zbog organizacije vlasti koju imamo i nesnalaženja ili blokada koje vrlo često imamo, ponekad vidljivih, a ponekad i nevidljivih, naš narod ispašta i moramo kazati da smo nezadovoljni kada je to u pitanju.

Mislim da tu trebamo stvari popravljati i da trebamo jedni drugima biti bliži. Ja se nadam da će se i ovo pitanje oko vakcina brže rješavati i da ćemo, vjerovatno, krajem godine biti u boljim prilikama nego što smo sada. Do tada trebamo nastaviti ispunjavati svoje obaveze i prema dragom Bogu, i prema ljudima, i prema našoj zajednici, biti jedni s drugima i jačati našu vjeru - kazao je Kavazović. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...