KARADŽIĆ, IPAK, IDE U BRITANSKI ZATVOR: Liberijski predsjednik - monstrum TAYLOR i "zviždač" JULIAN ASSANGE bit će najpoznatije Karadžićeve zatvorske kolege

U zatvoru u Londonu Radovan Karadžić će dobiti redovan tretman kao i svi drugi zatvorenici, osim što će njemu biti posvećena mnogo veća pažnja, kakva je praksa kada u zatvor dolaze osuđenici tako visokog "profila" i zlikovačke "reputacije". Vjerovatno će njemu i njegovoj osobnoj sigurnosti biti posvećena posebna pažnja imajući u vidu iskustvo koje su zatvorske vlasti imale s Radoslavom Krstićem, koji je nakon napada izmješten iz zatvora u Velikoj Britaniji.

  • Mini market

  • 14. Maj 2021  15. Maj 2021

  • 10

Međunarodni sud u Haagu odbio je danas prigovor odbrane bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na odluku da on bude upućen u Veliku Birtaniju na izdržavanje kazne doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina proitv čovječnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini. O tome je danas javnost izvijestio njegov advokat Peter Robinson koji je na svom Twitter profilu napisao da je njegov prigovor odbio Carmelo Agius, predsjednik sudskog Mehanizma u Haagu.

NAPADANA JE I BILJANA

"Prema tome, Karadžić sada ide u zarobljeništvo, u logor a ne na izdržavanje kazne", kazao je drugi Karadžićev advokat Goran Petronijević. On je upozorio da su u britanskim zatvorima osuđeni Srbi u više navrata bili napadani od strane muslimanskih ekstremista, podsjećajući da je general Radislav Krstić, osuđen za genocid u Srebrenici, jednom pretučen šipkom, a kasnije isječen žiletom od "islamskih fundamentalista". On je naveo i da je Biljana Plavšić također napadnuta tokom izdržavanja zatvorske kazne u Švedskoj.

Još nije poznato kada će Radovan Karadžić iz pritvorske jedinice u Scheveningenu u koju se uselio prije 13 godina (2008.) biti isporučen britanskom pravosuđu u čijoj će nadležnosti provesti ostatak života.

Kakve će zatvorske uslove u britanskom zatvoru imati na doživotnu robiju osuđeni ratni zločinac još nije poznat, ali prema riječima beogradske novinarke Danice Ilić, koja živi u Londonu i prati prilike u britanskom pravosuđu, u posljednjih godinu dana, što se povezuje za pandemijom koronavirusa, registrirano je pojačano nasilje nad zatvorenicima u britanskim zatvorima od strane zatvorskih čuvara, koji su ih tukli "preventivno". No, posljednji izvještaji iz januara ove godine pokazuju da se nivo nisilja “značajno smanjio". Ona je u razgovoru sa jednu beogradsku televiziju, govoreći o uslovima u britanskim zatvorima rekla da su "uslovi kada je u pitanju higijena, procedure, aktivnosti na mnogo većem nivou nego što je u bilo kom zatvoru u Srbiji". Novinarka Ilić je podsjetila da je Velika Britanija  sve do prije nekoliko mjeseci bila članica Evropske Unije i da je morala usvojiti evopske standarde i uskladiti život zatvorenika sa najvišim standardima. Ona je kao ozbiljan problem funkcioniranja zatvorskog sitestema navela nedostatak novca zbog čega nije moguće popunjavati sastav zatvorskih čuvara. 

U zatvoru u Londonu Radovan Karadžić će dobiti redovan tretman kao i svi drugi zatvorenici, osim što će njemu biti posvećena mnogo veća pažnja kakva je praksa kada u zatvor dolaze osuđenici tako visokog "profila" i zlikovačke "reputacije". Vjerovatno će njemu i njegovoj osobnoj sigurnosti biti posvećena posebna pažnja imajući u vidu iskustvo koje su zatvorske vlasti imale sa Radoslavom Krstićem, koji je nakon napada izmješten iz zatvora u Velikoj Britaniji.

CHARLES TYLOR, "KARADŽIĆ IZ LIBERIJE"

Do dolaska Karadžića, najpoznatiji zločinac koji izdržava kaznu u Velikoj Britaniji će biti bivši predsjednik Liberije Charles Taylor. On je 2012. osuđen na 50 godina zatvora od strane Specijalnog suda za Siera Leone zbog poticanja stravičnih ratnih  zločina, uključujući i silovanja u Siera Leoneu. Nijedna država, osim Velike Britanije, nije željela primiti Taylora u svoj zatvor.  I on se žalio na zatvorske uslove, ali mu nije odobren premještaj u neku drugu državu.

Radovan Karadžić će se u zatvoru vjerovatno uskoro pridružiti još jednom planetarno poznatom zatvoreniku koji je smješten u britanski zatvor, najpoznatijem svjetskom "zviždaču" Julianu Assangeu. Ovaj Australijanac se predao pravosuđu prije dvije godine, nakon sedam godina provedenih u ambasadi Ekvadora u Londonu. Iako je Velika Britanija odbila početkom ove godine zahtjev vlasti Sjedinjenih Američkih Država za njegovim izručenjem zbog odavanja državnih tajni, zbog čega bi mogao biti osuđen na drakonsku zatvorsku kaznu, Assange se još uvijek nalazi u zatvoru u Londonu.

RADOSLAV KRSTIĆ ZBOG POVREDA OBEŠTEĆEN SA 60 HILJADA EURA!

Radislav Krastić, bivši general Vojske RS, prvi osuđenik na 35 godina zatvora zbog genocida teško je povrijeđen u britanskom zatvoru u maju 2010. godine kada mu je prerezan vrat i izbodena glava. Zatvorske vlasti su saopćile da su napadači bili muslimani, od kojih jedan iz BiH, a da je motiv bila osveta. Krstić je tada napadnut u svojoj ćeliji oružjem kućne izrade, pretpostavljalo se žiletom pričvrščenom na četkicu za zube. Engleski mediji su tada pisali da je jedan od napadača bio Indrit Krasniqi koji je služio doživotnu kaznu zbog svirepog ubojstva.

Nakon oporavka u bolnici, Radislav Krstić je prebačen u pritvorsku jedinicu u Haagu, odakle je nakon izvjesnog vremena transportovan u Poljsku, gdje još uvijek izdržava zatvorsku kaznu.

Zbog incidenta sa teškim posljedicama i pretrpljenih fizičkih bolova britanski zatvor je platio Radislavu Krstiću obeštećenje od 60 hiljada eura.  

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...