"BiH SE DANAS BRANI U RS-u": Sve je spremno za dugoočekivani sastanak o formiranju probosanskog bloka u RS-u, poznat i dan održavanja

U centrali SDP-a BiH u utorak bi trebao biti održan sastanak lidera probosanskih stranaka s ciljem formiranja političkog bloka u RS koji će zajednički nastupiti na općim izborima 2022. godine.

  • Politika

  • 14. Maj 2021  15. Maj 2021

  • 2

Kako je potvrđeno za N1, većina stranaka potvrdila je dolazak ranije, a očekuje se da će poziv prihvatiti i ostale stranke.

Na sastanak su pozvane strane SDA, SBB, DF, NiP, SBiH, NES, PzP, HS, PDA i NB.

Podsjetimo, SDP BiH prošle je sedmice pozvao političke stranke da se pridruže formiranju trećeg bloka u Republici Srpskoj.

“Naše je mišljenje da se BiH danas brani u RS-u i da se brani suprostavljanju ovih ideja razdruživanja mirne podjele i uopšte priče o tim temema”, naveo je Nermin Nikšić, lider SDP-a.

Građanin, umjesto povratnik

Zbog toga, kako je rekao, su odlučili, da naprave svoj “non-paper” kojim će pozvati sve političke partije na političkoj sceni u BiH koje drže do teritorijalnog integriteta i suverentiteta BiH, te da pokušaju dogovoriti i oformiti formiranje trećeg bloka u RS.

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović je kazao da treći blok mora imati kandidata za člana Predsjedništva BiH iz RS.

“Bez obzira što ne možemo pobijediti, ali mora se poslati poruka da može građansko. Ovo neće biti projekat niti jedne vjerske zajednice, hoćemo da izbacimo riječ povratnik i da je zamijenimo sa građanin. Ukoliko ovo zaživi vidjet ćete da ne postoji moć Milorada Dodika. Neće više biti blokada u Domu naroda”, istakao je Mijatović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...