SVE ZA GLAS NA IZBORIMA: Sarajlija Davor Filipović, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, polaganjem vijenaca na spomenik poginulim braniocima obilježio Dan šehida

Prema službenim informacijama hrvatskih institucija te Islamske zajednice u Hrvatskoj, u odbrani susjedne države sudjelovalo je oko 25 hiljada branilaca bošnjačke nacionalnosti, odnosno islamske vjeroispovijesti, a poginulo ih je oko 1.200. Oko 400 ih je iz rata izašlo kao ratni vojni invalidi.

  • Regija

  • 15. Maj 2021  15. Maj 2021

  • 3

Davor Filipović, kandidat Hrvatske demokratske zajednice za gradonačelnika Zagreba, nije se odazvao jučer na poziv N1 televizije za sučeljavanje sa svojim konkurentima. Objašnjavajući novinarima, u prisustvu lidera HDZ-a Andreja Plenkovića, svoje razloge, Filipović je kazao: "U 14 sati imam polaganje vijenaca braniteljima islamske vjeroispovijesti... Ja nisam mogao pretpostaviti uvjetan poziv poginulim braniteljima koji su pali za našu domovinu. Meni su branitelji važniji od debate na vašoj televiziji."

Jučerašnji dan, drugi dan Bajrama, i Islamska zajednica Hrvatske, kao i IZBiH, obilježava kao Dan šehida, kada se obilaze mezari i grobovi Bošnjaka - muslimana koji su poginuli u Domovinskom ratu i odbrani Hrvatske od velikosrpske agresije.

Prema službenim infotrmacijama hrvatskih institucija te Islamske zajednice u Hrvatskoj, u odbrani susjedne države sudjelovalo je oko 25 hiljada branilaca bošnjačke nacionalnosti, odnosno islamske vjeroispovijesti, a poginulo je njih oko hiljadu i dvjesto. Oko 400 njih iz rata je izašlo kao ratni vojni invalidi.

Polaganje vijenca na spomenik braniocima islamske vjeroispovijesti svakako je dio predizborne kampanje Davora Filipovića, inače rođenog Sarajlije koji je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu izbjegao iz opkoljenog Sarajeva. On je tu činjenicu iz svoje biografije često isticao u polemici sa svojim protivnicima, naročito prozivajući Miroslava Škoru da je "pjevao po Americi" dok je on bio žrtva agresije u ratnom Sarajevu.

Inače, građani islamske vjeroispovijesti, Bošnjaci i Albanci, na izborima u Zagrebu decenijama su svoj glas davali Milanu Bandiću, nedavno preminulom gradonačelniku glavnog grada Hrvatske. Očito je da je mnogi kandidati, pa i Davor Filipović, koji se bori za ulazak u drugi krug, nastoje pridobiti taj dio biračkog tijela, koji broji nekoliko desetina hiljada.

(SB)   

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...