AMERIKA UZIMA STVARI U SVOJE RUKE: Biden poslao jasnu poruku Netanyahuu, prvi put od od dolaska na vlast nazvao palestinskog premijera Abasa...

Dvanaesterospratnica u Gazi s uredima medijskih kuća, katarske televizije Al-Jazeere i novinskih agencija Associated Press te France Presse srušena je u subotu izraelskim projektilima.

  • Svijet

  • 16. Maj 2021  16. Maj 2021

  • 2

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je u subotu veliku zabrinutost izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu zbog eskalacije nasilja, potvrđujući "pravo Izraela da se brani od napada Hamasa", dok je palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa upozorio da se prestane s raketiranjem Izraela.

Biden je također rekao da je zabrinut za sigurnost novinara, nakon što je u izraelskom napadu srušena zgrada u kojoj je među ostalima bio i ured američke novinske agencije AP u Gazi, kaže se u saopćenju Bijele kuće.

Dvanaesterospratnica u Gazi s uredima medijskih kuća, katarske televizije Al-Jazeere i novinskih agencija Associated Press te France Presse srušena je u subotu izraelskim projektilima.

Vlasnik zgrade bio je unaprijed obaviješten da slijedi izraelski napad, rekao je izvjestitelj Reutersa te potvrdio da je zgrada bila evakuirana.

"Predsjednik je izrazio snažnu podršku pravu Izraela da se brani od raketnih napada Hamasa i drugih terorističkih grupa u Gazi" i "osudio te neselektivne napade na gradove širom Izraela", kaže se u tekstu.

On je također izrazio "veliku zabrinutost oko nasilja između zajednica u Izraelu", dodajući da je "ova trenutna faza sukoba tragično koštala života izraelske i palestinske civile, uključujući i djecu".

Biden je razgovarao s Abasom, prvi put otkad je preuzeo dužnost američkog predsjednika, te mu rekao da Hamas mora prestati s raketnim napadima prema Izraelu.

Naglasio je "snažnu podršku rješenju s dvije države kojim bi se okončao izraelsko-palestinski sukob", objavila je Bijela kuća.

Sjedinjene Države smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

Rješenje s dvije države je "najbolji put da se dođe do pravednog i trajnog rješenja" sukoba, dodao je američki predsjednik.

Biden je u petak na područje sukoba poslao izaslanika kako bi pomogao smiriti situaciju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...