POTRESNO GOSTOVANJE AMBASADORA PALESTINE U BiH: "Jučer je više od 60 aviona F16 ciljalo djecu u Gazi, želim vam reći nešto što slušatelji neće povjerovati..."

"Da li će biti cjelokupna naselja izbrisana? Tu je velika nepravda koja se prenosi s izraelske strane i od drugih strana”, kazao je Namoora.

  • Vijesti

  • 17. Maj 2021  18. Maj 2021

  • 6

Ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoora, gostujući na N1 i govoreći o izraelsko-palestinskim sukobima, kazao je da je to jedan veliki okupatorski kolonijalistički projekat.

“Tu nije bitka civilizacija. Također, nije ni vjerska, niti vjerski sukob. Radi se o sukobu između države i naroda, i domovine koja ja okupirana od strane bande izraelske cionističke koja se bori protiv našeg naroda. To je veliki okupatorski kolonijalistički projekat od samog početka, i za to su odgovorne kolonijalističke zapadne države, uglavnom u to vrijeme Velika Britanija koja od ’17 godine okupirala Palestinu, a poslije toga tu ulogu su preuzele SAD, koje su dale podrške i uzele u svoju zaštitu Izrael”, kazao je Namoora, dodajući da im “SAD daje svo potrebno oružje kojim ubijaju palestinski narod”.

Izraelska agresija se nastavlja

Upitali smo ga, ima li saznanja o prekidu vatre. Odgovara da od početka sadašnjih sukoba u Palestini postoje pokušaji da se dođe do kontrolizacije nad tim stanjem.

“Bilo je kontakata sa međunarodnim i arapskim stranama, s braćom u Egiptu, Kataru, u Turskoj, također i sa zvaničnim palestinskim rukovodstvom. Međutim, na veliku žalost do ovog trenutka to nije ishodilo nikavim rješenjem i još uvijek se izraelska agresija nastavlja na kriminalni način”, istaknuo je.

Kazao je i da je Joe Biden izaban nedavno kao predsjednik SAD, te da je Palestina to podržala.

Smatrali smo da će doći do razlike od politike koju je vodio Trump koji se u potpunosti stavio na stranu Izraela”, rekao je, te dodao: “Želim vam reći nešto što slušatelji neće povjerovati”.

Razlika između Hamasa i ISIL-a

“Gaza se sastoji od 350 kilometara. Biciklom možete u nekoliko sati preći cijelu Gazu. Tu živi 2 miliona ljudi. Jučer je bilo više od 60 aviona koji su istovremeno vršili napad i bombardovali Gazu. Da li je moguće da F16 avioni sa svojim teškim nosivom nekada imaju i više od 1.000 kilograma, ciljaju Gazu. A koji su to ciljevi? Da li su djeca, stambane zgrade, međunarodne humanitarne organizacije, novinarske kuće, da li su te zgrade vojni ciljevi…. Da li će biti cjelokupna naselja izbrisana? Tu je velika nepravda koja se prenosi sa izraelske strane i od drugih strana”, kazao je Namoora.

Pojasnio je i odnos Fataha i Hamasa, odnosno razlike njihove.

“Hamas kao pokret je prirodan pokret palestinskog naroda i sastavni. To su palestinski građani. Fatah je palestinska oslobodilačka organizacija. To nije vjerska organizacija, radi se o organizaciji sekularističkoj. Sistem palestinske države je sekularistički, međutim unutar te države postoje i drugi slijedovi, marksistički i liberalistički, postoje i vjerske struje. Postoji razilika između ISIL-a i Hamasa. ISIL ne predstavlja islamsku vjeru, a Hamas ima pozadinu vjersku. Mi smo demokratska država i ne možemo liberalno zabraniti da imaju svoja uvjerenja po njihovom nahođenju“, rekao je Namoora.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...