"SB" NA POTPISIVANJU VAŽNOG UGOVORA: Češka i BiH uređuju bitna pitanja u međusobnim odnosima, ovo su detalji... (FOTO)

Gudeljević je istaknula da je novi Ugovor, također, administrativni sporazum koji je zamijenio dosadašnju Konvenciju o socijalnom osiguranju i administrativni sporazum iz 1957. godine.

  • Vijesti

  • 18. Maj 2021  18. Maj 2021

  • 0

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević i ambasadorica Češke Republike u BiH Ivana Hlavsova danas su potpisale Ugovor o socijalnom osiguranju. On iznova uređuje odnose između Češke i naše zemlje u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite.

Gudeljević je istaknula da je novi Ugovor, također, administrativni sporazum koji je zamijenio dosadašnju Konvenciju o socijalnom osiguranju i administrativni sporazum iz 1957. godine, piše Fena.

U tom je, kako kaže, još veća važnost Ugovora, kojim se uređuju važna pitanja u međusobnim odnosima Češke i BiH, a posebno u današnjem procesu globalizacije, koja ima za posljedicu veliku mobilnost radne snage.

"Novi ugovor ima direktan utjecaj na živote građana koji se u okviru svojih poslova ili kao turisti kreću između naših zemalja. Odnosi u ovoj oblasti se grade na novoj pravnoj osnovi, koja zadovoljava moderne evropske strandarde i na taj način povećava pravnu sigurnost. To je važno za razvoj trgovine i međusobnih kontakata", kazala je Hlavsova.

Konkretno, podvukla je, Ugovor jasno utvrđuje prava naših građana u drugoj zemlji na zdravstvenu zaštitu, penzije ili socijalne beneficije.

Naprimjer, osiguranicima obezbjeđuje pravo za pružanje hitne i neophodne zdravstvene zaštite u drugoj državi o trošku njihove osiguravajuće kuće.

"Želimo da novi Ugovor kreira prostor za daljnji razvoj turizma. BiH je omiljena destinacija čeških turista i turisti iz BiH su uvijek dobrodošli u Češku. Njegov značaj za razvoj ekonomske saradnje je, također, važan, jer definiše prava radnika i poduzetnika koji rade u drugoj zemlji i pravila za njihovo uključivanje u sisteme socijalnog osiguranja", rekla je Hlavsova.

Ugovor stupa na snagu nakon rasprave u parlamentima obje države i naknadne ratifikacije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...