STIŽU TURISTI: Najavljeni charter letovi iz Italije, Poljske i Irske u Bosnu i Hercegovinu

Navedene operacije obavit će se avionom Airbus 319, kapaciteta od 144 putnika.

  • Ekonomija

  • 19. Maj 2021  19. Maj 2021

  • 1

Aerodrom Mostar najavio je za august i septembar ove godine charter letove iz Italije, Poljske i Irske čija će realizacija ovisiti o zakonskim i drugim propisima vezanim za ograničenja putnika uzrokovana pandemijom Covida-19.

Zbog epidemiološke situacije u državi, s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina stavljena na crvenu listu Švicarske, do daljnjeg je otkazana linija prema Zurichu, koja je trebala započeti prometovati 11. aprila ove godine, rečeno je za Fenu iz mostarske zračne luke.

Upitani koliko je pandemija utjecala na njihovo poslovanje i jesu li u vrijeme pandemije smanjena primanja radnika, iz aerodroma ističu kako je pandemija Covida-19 uveliko utjecala na smanjenje poslovanja J. P. Međunarodna zračna luka -aerodrom Mostar, ali navode, uz veliku finansijsku pomoć Ministarstva saobraćaja Federacije BiH, zajedno s Vladom Federacije BiH, Grada Mostara i Vlade HNK, radnici nisu otpuštani, a plaće nisu smanjivane.

U 2019. godini, mostarski aerodrom imao je 371 (let) operacije te ukupan promet od 32.866 putnika, godinu kasnije ostvarena su 74 leta (operacije) s ukupno 1.678 putnika, a u prva četiri mjeseca ove godine ostvareno je 16 letova (operacija) te ukupan promet od 38 putnika.

- U prva četiri mjeseca 2019. godine imali smo promet od 2.040 putnika, dok smo u prva četiri mjeseca 2020. godine imali promet od 804 putnika - kazali su iz mostarske zračne luke.

Također su napomenuli kako kompanija "Eurowings" nastavlja letove sa mostarskog aerodroma za Dusseldorf i povratno u julu ove godine.

Planirano je da početak letova bude 4. jula, a obavljati će se jednom sedmično, i to nedjeljom.

Predviđeno trajanje letova ovisit će o epidemiološkoj situaciji, ali najmanje do početka septembra (ljetna sezona) 2021. godine.

Navedene operacije obavljat će se avionom Airbus 319, kapaciteta od 144 putnika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...