SAV TRUD ODE UZALUD; TEGELTIJA U BRUXELLESU EVROPSKIM ZVANIČNICIMA PODVUKAO: "Evropski put BiH nema alternativu, ali..."

"...izuzetno cijeni lični angažman i napore komesara Varhelyija u pružanju podrške pri ostvarivanju napretka u BiH."

  • Vijesti

  • 19. Maj 2021  19. Maj 2021

  • 3

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Bruxellesu s komesarom za proširenje i susjedstvo EU Oliverom Varhelyijem o aktuelnoj situaciji, izazvanoj pandemijom Covida-19 u BiH i regionu, kao i o procesu evropskih integracija.

Predsjedavajući Tegeltija upoznao je ovom prilikom komesara Varhelyija s epidemiološkom situacijom u zemlji te naglasio značaj ubrzane vakcinacije stanovništva kako bi se zaustavilo širenje pandemije i što prije pokrenuo socioekonomski oporavak, ukazavši na potrebu bolje dinamike i ravnopravnije isporuke vakcina.

Tegeltija: Evropski put nema alternativu

“Tokom sastanka, na kojem je bilo riječi i o procesu evropskih integracija, Tegeltija je istaknuo da evropski put nema alternativu te da izuzetno cijeni lični angažman i napore komesara Varhelyija u pružanju podrške pri ostvarivanju napretka u BiH”, navodi se u saopštenju Vijeća ministara.

On je naglasio da bi dodjeljivanje statusa kandidata za članstvo bila dobra poruka i motivacioni impuls za građane BiH da EU ima ozbiljne namjere po pitanju nastavka procesa pridruživanja.

“Zajednički je ocijenjeno da svi nivoi vlasti, uz poštivanje pravila usaglašenog mehanizma koordinacije, trebaju da ulože dodatne napore za brže i efikasnije provođenje reformskih procesa kako bi se ubrzao evropski put BiH. Sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama, kao što je pitanje migracija i unapređenje regionalne saradnje”, saopštili su iz ove bh. institucije.

Brojni sastanci

Predsjedavajući Vijeća ministara razgovarat će tokom boravka u Bruxellesu i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a ranije sa sastao sa Paolom Rangelom, potpredsjednikom EPP-a.

“Predsjedavajući Tegeltija istaknuo je ovom prilikom da je BiH, uprkos krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, pokazala opredijeljenost za evropske integracije i ostvarila napredak po pitanju ispunjavanja 14 ključnih prioriteta, ukazavši na potrebu veće podrške EU u dobijanju kandidatskog statusa”, saopćeno je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...