DIREKTOR IFIMES-a ZIJAD BEĆIROVIĆ: "Ruski ambasador u BiH se ponaša kao da je u Siriji, mora prestati s ratnom retorikom; DODIKU JE POLITIKA KAO FUDBALSKA PREMIJER LIGA"

Bećirović je upozorio na opasno ponašanje ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini.

  • Mini market

  • 20. Maj 2021  20. Maj 2021

  • 3

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, doc. dr. sci. Zijad Bećirović upozorio je u razgovoru za Faktor.ba na opasno ponašanje ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini.

“Opasnije su izjave ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhinova nego izjave Aleksandra Vulina. Slušao sam ruskog ambasadora šta kaže o “srpskom i ruskom svetu”. Rekao je, između ostaloga, da se bez Republike Srpske i Srbije ništa ne može odlučiti u BiH. Ako je novi patrijarh srpski pozvao Srbe u Hrvatskoj da smatraju Hrvatsku svojom domovinom i da nemaju rezervnu domovinu, zašto je to sporno reći Srbima u BiH i prekinuti priče o prekrajanju granica. Očekujem susret novog patrijarha, gospodina Porfirija i reisu-l -uleme Huseina ef. Kavazovića. Vraćam se opet na početak intervjua, uvijek je dobro razgovarati u ime bolje i sretnije budućnosti svih nas.”

Što se tiče Dodika, on je kazao da je njemu politika kao neka fudbalska premijer liga i svaka tri dana on sebi izabere protivnika i pokušava ga savladati. Najčešće je to BiH.

"Njegovo djelovanje je ratno i dobio je podršku ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhinova, koji ima ratnu retoriku. Ruski ambasador u BiH se ponaša kao da je ruski ambasador u Siriji, a ne u Bosni i Hercegovini, koja pripada potpuno drugoj geografskoj i političkoj sferi. BiH treba skrenuti pažnju ruskom ambasadoru, da prestane s ratnom retorikom ili će biti potrebno pokrenuti odgovarajuće mehanizme za otkazivanje gostoprimstva – persona non grata. Milorad Dodik želi sebe predstaviti kao 'legitimnog' predstavnika ruskih interesa", rekao je Bećirović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...