SPREMA SE TUŽBA ZA GENOCID PROTIV SRBIJE: Albanci ne žele napraviti istu grešku kao Bosna i Hercegovina...

Dekan Pravnog fakulteta u Prištini Avni Puka ocijenio je da je Kosovo zaostalo u dokumentovanju ratnih zločina, ali je dodao i da o najavljenoj tužbi za genocid protiv Srbije treba dobro razmisliti, kao i o tome može li se genocid dokazati, prenosi "Koha".

  • Regija

  • 21. Maj 2021  21. Maj 2021

  • 1

"Rješavanje ratnih zločina, njihovo procesuiranje i pravda za žrtve tema je o kojoj je trebalo razgovarati ubrzo nakon 2000. godine", rekao je Puka u emisiji "Desk" na KTV-u.

Puka je dodao da je Kosovo imalo sve mogućnosti da istražuje i procesuira ratne zločine, ali je, ipak, kako je dodao, učinjeno malo po tom pitanju.

"Ne vjerujem da historija priznaje više jurisdikcija koje su formalno imale moć da istražuju i procesuiraju ratne zločine. Polazeći od Haškog tribunala koji je bio nadležan za teritoriju Kosova, tada smo ovdje imali Unmik, Eulex, pravosudni sistem, Specijalizovana vijeća za ratne zločine u Srbiji i Specijalni sud. Uz sve ove mogućnosti, u fazi smo u kojoj je učinjeno vrlo malo na suočavanju s ratnim zločinima," rekao je Puka.

Kako je istaknuo, zaostaje se i s dokumentacijom o ratnim zločinima, i sa istragom, i sa suđenjima.

"Daleko smo od standarda u regionu, a kamoli od drugih zemalja, koje su ih čak i iz međunarodne pravde iz mnogih perspektiva shvatile mnogo ozbiljnije. Nije krajnji rok o kojem možemo razgovarati, ali postupanje sa pravdom za žrtve ima i kulturnu dimenziju. Rješavanje ratnih zločina trebalo bi da bude osnova za izgradnju budućnosti", zaključio je Puka.

Dva velika izazova čekaju Kosovo ako pokuša da tuži Srbiju za genocid

Povodom najave Kurtija da će tužiti Srbiju za genocid, Puka je rekao da Kosovo očekuje visok rizik ako uđe na ovaj put.

"Ako govorimo o težini, konceptu genocida i njegovoj formulaciji na međunarodnim aktima, genocid se definiše kao zločin počinjen s namjerom da u potpunosti ili djelimično istrijebi etničku, rasnu, nacionalnu ili vjersku grupu. Na vrhu piramide zločina je genocid. Njegova težina je velika", rekao je Puka.

Prema njegovim riječima, ako Kosovo tuži Srbiju, trebalo bi da ima istinsku i dubinsku procjenu kako treba dalje. Kao slučajeve koji su propali, spomenuo je Hrvatsku, ali i Bosnu i Hercegovinu, koja je prihvaćena sa samo nekoliko elemenata.

"Dva su velika izazova. Visok standard za prihvatanje optužbi za genocid, a u drugom slučaju nismo članica UN-a. U proceduralnom smislu, države članice nemaju problema. Za nas je prvi izazov prevazići ovo da bismo postali partner. Ili sve ovo može da uradi treća država. Tada je izazov dokazivanja. Moramo razmišljati o tome sada, a ne kad stignemo tamo. Na osnovu čega možemo dokazati da je postojao genocid. A ako se utvrdi ili odbije trošak, on može biti vrlo visok u diplomatskom i političkom aspektu. Trebalo bi to razmotriti sada, bez osporavanja tvrdnje da o tome razgovaramo ili se zalažemo za to. Trenutno je to rizik koji bi trebalo uzeti u obzir sada, jer može postojati nepovoljna situacija. Ovo bi moglo otežati stvari za Kosovo", rekao je Puka.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...