AMERIKA UZIMA STVARI U SVOJE RUKE: Joe Biden pozdravlja primirje, obećana i humanitarna pomoć Gazi

Američki predsjednik Joe Biden naredio je u četvrtak federalnim agencijama da procijene i ublaže povećanje i ozbiljnost rizika koje klimatske promjene predstavljaju za pojedince, poslove, federalnu vladu i američki finansijski sistem, objavili su iz Bijele kuće.

  • Svijet

  • 21. Maj 2021  21. Maj 2021

  • 2

Biden je izdao izvršnu naredbu u kojoj traži razvoj opsežne vladine strategije posvećene klimatskim rizicima u sljedećih 120 dana, kao i godišnje procjene fiskalnih rizika povezanih s klimom u sklopu američkog budžeta.

Ovom se uredbom želi zauzdati kupovna moć federalne vlasti, koja godišnje troši više od 550 milijardi dolara na proizvode i usluge, tako što će se od glavnih dobavljača tražiti da budu transparentniji po pitanju emisije stakleničkih plinova, kao i po pitanju rizika koji se odnose na klimu.

“Ovo ne može biti stvar izbora. Ulozi su, jednostavno, prevelki. Federalna vlast mora biti primjer”, izjavila je klimatska savjetnica Bijele kuće Gina McCarthy.

“Moramo tražiti isti nivo odgovornosti od onih s kojima poslujemo”, dodala je McCarthy.

Direktor Nacionalnog ekonomskog odbora Brian Deese izjavio je da predsjednički ukaz predstavlja zaokret u američkom pristupu klimatskim rizicima u odnosu na onaj kakav je imala Trumpova administracija.

POZDRAVLJAJU PRIMIRJE

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je primirje sklopljeno između Izraealaca i Palestinaca uz posredovanje Egipta, kojim je nakon 11 dana žestokih borbi prekinut sukob između izraelskih vojnih postrojbi i Hamasa.

Biden je obećao da će Sjedinjene Američke Države, u suradnji s Ujedinjenm narodima i drugim međunarodnim dionicima, stanovnicima Gaze dostaviti humanitarnu pomoć te sudjelovati u obnovi tog područja.

Američki predsjednik je istaknuo da će pomoć u obnovi biti provedena u suradnji s palestinskim vlastima, a ne s Hamasom, kojeg SAD označavaju terorističkom organizacijom.

Umjerena palestinska struja vlada samo na dijelovima okupirane Zapadne obale, dok Hamas kontrolira veći dio teritorija u pojasu Gaze.

Učinit ćemo to u punoj suradnji s palestinskim vlastima, ali ne s Hamasom, i to na takav način kojim nećemo dopustiti Hamasu da jednostavno obnovi svoju zalihu oružja”, izjavio je Biden koji je zbog stava da se Izrael ima pravo braniti od Hamasovih raketnih napada i načina na koji je vodio pregovore o prekidu vatre došao na udar kritike i među članovima Demokratske stranke.

Biden je na kritike odgovorio riječima da Palestinci zaslužuju živjeti u miru i sigurnosti, baš kao i Izraelci.

“Moja administracija će nastaviti tihu, neumoljivu diplomaciju prema tom cilju. Vjerujem da imamo pravu priliku doći do napretka i posvećen sam radu za to”, rekao je Biden.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...