DODIK SE PRED KOPAČEM HVALIO: "RS u regionu ima najnižu cijenu struje, čak 80 odsto jeftiniju od Hrvatske..."

Republika Srpska ima nižu cijenu struje od FBiH za 25 do 40 odsto, a od Hrvatske za čak 80 posto.

  • Vijesti

  • 21. Maj 2021  21. Maj 2021

  • 3

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je sastanak sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope Janezom Kopačem na kome je zaključeno da je potrebno riješiti pitanje Zakona o električnoj energiji i gasu, kao i da za do već postoje dogovoreni određeni okviri.

Dodik je nakon sastanka na kome je bilo riječi o energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji u oblasti energetike istakao da je u BiH i Republici Srpskoj potrebno što hitnije raditi na reformama u energetskom sektoru da bi ta oblast bila u skladu sa ostatkom svijeta, prije svega sa EU.

Novi pristupi

"Potrebno je što hitnije raditi. Mi u Republici Srpskoj ćemo učiniti sve da se krećemo po tim matricama. Zbog toga je neophodno iskoristiti postojeće prednosti, potencijalne energetske izvore koji treba da budu razvijeni tako da koriste cijeloj zajednici", rekao je Dodik i dodao da je na nivou BiH neophodno riješiti pitanje zakona o električnoj energiji i gasu, što bi pomoglo svima u BiH i najavio da će učiniti napor da na nivou BiH dođe do usaglašavanja tih pitanja.

Prema Dodikovim riječima Republika Srpska ima najnižu cijenu električne energije u region, a struja je razvojna šansa, prenosi https pressmedia.ba.

"U Republici Srpskoj ćemo se po tom pitanju politika prilagoditi u narednim godinama. Srpska ima nižu cijenu struje od FBiH za 25 do 40 odsto, od Hrvatske za čak 80 posto, a struja u Srpskoj je jeftinija i od cijene struje u Srbiji", istakao je Dodik i dodao da će sve pokušati da ostanemo konkurentni u tom pogledu.

"Što se tiče stanovništva, izgleda da je došlo vrijeme za neke nove pristupe i da za one koji ne mogu da plaćaju struju formiramo socijalne karte ili posebne socijalne programe", zaključio je Dodik.

Dodik je pohvalio organizatore Samita energetike u Trebinju, jer se na tom skupu otvara mogućnost za razgovore o mnogim pitanjima i daju odgovori na to šta treba činiti u oblasti energetike.

Kopač je kazao da ga raduje to što Dodik smatra važnim proces dekarbonizacije.

"Energetska zajednica će pomoći sa svojim idejama i nastojanjima",  istakao je Kopač Sastanak je održan u”Elektroprivredi Republike Srpske”, a prisustovali su i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović.

Dvodnevni skup

Organizatori ovog velikog dvodnevnog skupa, koji je počeo juče u Trebinju, su preduzeće “Elektroprivreda Republike Srpske”, grad Trebinje i trebinjska firma “SET”, a pokrovitelji Vlada Srpske, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i kompanija “Končar”, uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice EU.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...