MACRON POZVAO NA VEĆU KOHEZIJU NATO-a: Ponovo žestoko kritikovao Tursku

Predsjednik Francuske Emanuel Macron pozvao je danas na veću koheziju NATO-a, kritikujući Tursku za jednostrane odluke na štetu Alijanse, saopštila je Jelisejska palača.

  • Svijet

  • 21. Maj 2021  21. Maj 2021

  • 0

Sljedeći samit NATO-a 14. juna u Bruxellesu „trebalo bi da omogući jačanje kohezije u Alijansi“, rekao je Macron poslije razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

„Solidarnost među saveznicima nije samo na papiru ili promjenljiva geometrija. Ona podrazumijeva zadatke i međusobnu odgovornost. Podrazumijeva da se svaki od saveznika obaveže da će poštovati međunarodno pravo i jasna pravila ponašanja“, rekao je Macron.

Prema njegovim riječima, solidarnost ne slijedi nacionalne interese koji su u suprotnosti sa sigurnosnim interesima drugih saveznika, kao što je bio slučaj posljednjih godina u Siriji, istočnom dijelu Sredozemnog mora, Libiji i Kavkavu. Macron je aludirao na Tursku.

Francuski predsjednik takođe je pozvao na odgovornost saveznika u borbi protiv terorizma.

Stoltenberg je rekao da će naredni samit biti prilika za jačanje savezništva između Evrope i Sjeverne Amerike.

„Mi ćemo jačati jedinstvo i solidarnost, što podrazumijeva konsultacije u okviru NATO-a o svemu što se tiče sigurnosti. Potvrdićemo svoje osnovne vrijednosti, ojačati posvećenost kolektivnoj odbrani i povećati investicije“, dodao je Stoltenberg.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...