SVIJET JE NA NOGAMA: Nakon nezapamćenog Lukašenkovog manevra, NATO, SAD i EU poručili: "Ovo je ozbiljno i opasno..."

Generalni sekretar NATO-a osudio je u nedjelju "ozbiljan i opasan" incident i tražio pokretanje "međunarodne istrage" nakon što je Bjelorusija natjerala avion "Ryanaira" da sleti u Minsku i uhapsila opozicionog blogera koji je bio u avionu.

  • Svijet

  • 24. Maj 2021  24. Maj 2021

  • 3

"To je ozbiljan i opasan incident koji zahtijeva međunarodnu istragu. Bjelorusija mora garantirati siguran povratak posade i svih putnika u Vilnius, početnu destinaciju leta", napisao je Jens Stoltenberg na Twitteru prije nego što je Bjelorusija dopustila avionu "Ryanaira" da nastavi put.

Avion kompanije "Ryanair" bio je na letu između Grčke i Litvanije, dvije zemlje članice Saveza. U međuvremenu je avion poletio iz Minska i sigurno sletio u Vilniusu.

Bjelorusija je poslala lovca presretača za Boeingom 737. Opozicioni medij "Nexta" naveo je da je njihov bivši glavni urednik Roman Protaševič uhapšen nakon hitnog slijetanja u zračnu luku Minska, što je kasnije potvrdila bjeloruska televizija.

"To je potpuno neprihvatljivo. Smatramo bjelorusku vladu odgovornom za sigurnost svih putnika i posade aviona", reagirao je šef diplomatije EU Josep Borrell uoči samita EU u Bruxellesu. U odvojenim porukama, Borrell, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pozvali su Minsk da "omogući svim putnicima nastavak putovanja".

Incident je izbio dok je Bjelorusija i dalje pod sankcijama EU i Sjedinjenih Država nakon predsjedničkih izbora u augustru 2020., koji su ocijenjeni kao lažirani, i vladine represije protesta koji su uslijedili. 

Borrell je rekao 10. maja da se EU sprema pojačati te sankcije.

Šefovi država i vlada Europske unije, koji se sastaju u ponedjeljak i utorak na samitu u Bruxellesu, razgovarat će o "mogućim sankcijama" EU prema Bjelorusiji, koja je prisilila linijski avion da sleti u Misku, najavio je jedan glasnogovornik Europskog vijeća.

Predsjednik Vijeća Charles Michel stavit će na dnevni red samita incident Boeinga "Ryanaira" i "bit će razmotrene moguće sankcije", naveo je taj glasnogovornik u nedjelju navečer na Twitteru. 

I poljski premijer Mateusz Morawiecki osudio je "akt državnog terorizma" te tražio od predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela da EU u ponedjeljak razmotri "trenutne sankcije" Bjelorusiji. 

O svemu se odmah oglasio i litvanski predsjednik Gitanas Nauseda, koji je zatražio od Bjelorusije da pusti Protaševiča. U predsjednikovom saopćenju, upućenom e-mailom, stoji da je komercijalni let "Ryanaira" "prizemljen silom".

"Pozivam saveznike iz NATO-a i EU-a da odmah reagiraju na prijetnju koju za međunarodne civilne letove predstavlja bjeloruski režim. Međunarodna zajednica mora odmah poduzeti korake da se takvo što ne ponovi", stoji u Nausedinom saopćenju. Dodao je da taj problem kani u ponedjeljak iznijeti na samitu EU-a.

Na incident je reagirala i američka ambasadorica u  Bjelorusiji Julie Fisher.

"Lukašenko i njegov režim danas su ponovno pokazali prezir prema međunarodnoj zajednici i njezinim građanima. Lažna prijetnja bombom i slanje MiG-a 29 kako bi prisilili 'Ryanairov' avion da sleti u Minsku zbog hapšenja novinara kuće 'Nexta' pod politički motiviranim optužbama, opasno je i grozno", objavila je na Twitteru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...