REZULTATI NOVE STUDIJE OTKRIVAJU: Kolike su šanse da potpuno vakcinisane osobe prenesu koronavirus!?

Ono što još zabrinjava su novi sojevi koronavirusa, kao i koliko vakcina štiti imunokompromitujuće osobe.

  • Društvo

  • 24. Maj 2021  24. Maj 2021

  • 0

Na temelju novih smjernica američkog Centra za kontrolu i sprječavanje bolesti (CDC), potpuno vakcinisane osobe ne trebaju nositi masku na otvorenom i u većini zatvorenih prostora. Svoju odluku CDC temelji na velikoj studiji provedenoj u cijeloj zemlji.

Objavljena studija

Novo istraživanje otkrilo je da vakcine "Moderna" i "Pfizer" pružaju 94 posto zaštite zdravstvenim radnicima koji se nalaze na prvoj liniji obrane od koronavirusa. Samo jedna doza pružila je 82 posto zaštite. Upravo je to utjecalo na odluku CDC-a da ublaži smjernice u vezi s nošenjem maski, piše CNN.

"Novi izvještaj pružio nam je najsveobuhvatnije informacije do danas o Covidu-19“, rekla je direktorica CDC-a Rochelle Walensky i dodala: “Vakcine protiv Covida-19 efikasna su u sprečavanju razvoja bolesti, posebno teških oblika, kao i smrti. Također, vakcina smanjuje rizik od širenja virusa.”

Nakon što su sedmicama upozoravali ljude da i vakcinisane osobe u nosu, ustima i grlu mogu nositi virus, ali i da ga mogu širiti i prenostiti na druge, CDC je objavio da dokazi govore da je to malo vjerovatno.

Razlog leži u virulentnosti, odnosno zaraznosti. Najmanje tri velike studije pokazale su da potpuno vakcinisane osobe na testu nisu pozitivne na koronavirus, što znači da ga ni ne prenose, i to bez obzira na to da li imaju simptime ili ne.

Krajem marta objavljena je studija koja je obuhvatila oko 4.000 zdravstvenih radnika koji su se testirali na sedmičnoj bazi. Jedino su tako mogli otkriti je li neko zaražen, a da je bez simptoma.

Oko 63 posto njih bilo je potpuno vakcinisano, dakle primlilo je obje doze vakcina. Samo 11 posto imalo je asimptomatske infekcije. Oni koji su dobili obje doze, imali su 90 posto manje šanse od zaraze, a oni koji su dobili jednu dozu, oko 80 posto.

Rizik od infekcije

Slična je studija gotovo istovremeno provedena u Izraelu i objavljena u časopisu "Nature Medicine", pokazuje da su potpuno vakcinisane osobe slabo virulentne, odnosno da je mnogo manja vjerovatnoća da će nekome prenijeti virus.

“Ove procjene, provedene u različitim studijama na većem broju ljudi i na širem geografskom području od kliničkih studija, neovisno potvrđuju efikasnost američkih vakcina 'Moderna' i 'Pfizer' među zdravstvenim radnicima“, kažu iz CDC-a.

Kako se sve više građana vakciniše, rizik od infekcije opada, kaže dr. Peter Hotez, stručnjak za vakcine i dekan medicinskog studija u Houstonu.

Prema svim dostupnim podacima, vrlo je mali rizik da potpuno vakcinisane osobe prošire virus.

Ono što još zabrinjava su novi sojevi koronavirusa, kao i koliko vakcina štiti imunokompromitujuće osobe.

Također, CDC naglašava da još nije do kraja jasno koliko dugo traje zaštita vakcina iako studije upućuju na to da se radi o najmanje šest mjeseci, a vjerovatno i duže.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...